Indija: Milioni građana vježbajući na ulicama prvi put obilježili Svjetski dan joge

Milioni građana Indije danas obilježavaju 21. juni, Svjetski dan joge koji su Ujedinjene nacije prošle godine proglasile na zahtjev indijskog premijera Narendra Modia, piše Anadolu Agency (AA).

Modi je danas izašao na ulice New Delhija sa hiljadama drugih građana i članova svog kabineta kako bi zajednički prakticirali jogu, drevnu duhovnu i tjelesnu vježbu porijeklom iz Indije. Hiljade školaraca, domaćica, vojnika i radnika također je izašlo na ulice svojih gradova. Prema podacima indijske vlade, javni događaj prakticiranja joge organizovan je u više od 30.000 mjesta u zemlji.

Vjeruje se kako je samo 35.000 ljudi prakticiralo jogu u New Delhiju u pokušaju da uđu u Ginisovu knjigu rekorda. Građani su poručili kako današnji dan ne predstavlja samo proslavu Dana joge već otvaranja nove ere harmonije i mira.

U Taipeiu, najvećem gradu Tajvana, skoro 2.000 građana na javnim mjestima prakticiralo je jogu na svojim prostirkama izvođenjem 108 Pozdrava Suncu, jednoj od vježbi kojom se započinje joga. Slični događaji održani su u Bangkoku, Kuala Lumpuru, Seulu, Pekingu, Manili i drugim mjestima Azije.

Mnogi vjeruju kako drevna indijska vježba joga, daje najbolje načine za smirenje uma i oblikovanje tijela putem pravilnog disanja. Joga predstavlja jedan od bitnih segmenata prakticiranja hinduizma, budizma i džainizma.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*