Iako je danas kalendarski počelo ljeto: Oblačno i nestabilno vrijeme i u narednim danima

Danas, 21. juna, nastupio je prvi dan ljeta i kalendarski najduži dan u godini, ali vremenske prilike u BiH kao i prethodnih dana i u nastavku sedmice bit će nestabilne, piše Anadolu Agency (AA).

Prema riječima meteorologinje Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Ismire Ahmović, danas će u većini dijelova zemlje biti uglavnom oblačno vrijeme sa kišom. Kada je riječ o narednim danima, Ahmović ističe kako će temperature biti visoke, ali bez jakih sunčanih intervala.

“Sutra se očekuje sunčano vrijeme uz malu naoblaku, u jutarnjim satima temperature će se kretati od 4 do 10 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje od 13 do 18, a najviša dnevna temperatura od 22 do 27 stepeni. U utorak će prije podne biti umjereno oblačno i sunčano vrijeme, a tokom dana bit će povećanja oblačnosti sa kišom i pljuskovima. Dnevna temperatura od 24 do 30 stepeni”, kazala je Ahmović.

Oblačno vrijeme sa kišom, kako je istakla, nastavit će se i u srijedu.

“Tokom poslijepodneva očekuje se naoblačenje, koje će u većini područija uvjetovati kišu. Jutarnje temperature od 8 do 13, na jugu od 14 do 18, a dnevne na sjeverozapadu Bosne od 15 do 21, u ostatku zemlje od 22 do 27 stupnjeva.”

Prvi dan ljeta, koji se još naziva dugodnevnica ili ljetni solsticij, je dan kada je dan najduži u godini, a noć najkraća. Na sjevernoj Zemljinoj polutki ljeto traje uglavnom od 20. juna do 23. septembra, dok na južnoj traje od 20. decembra do 21. marta.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*