Život jedne žene u monodrami “Seks ? Hvala, čisto da probam!”

Monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!” danas je predstavljena tuzlanskoj publici. Pred punom salom Teatra Kabare Tuzla albanska glumica Rita Đeka na zanimljiv način je prikazala život jedne žene kroz etape odrastanja, sazrijevanja, otkrivanja seksulanosti do trudnoće, abortusa i seksualnog nasilja.

Cilj predstave je podići svijest javnosti o slobodi i odbrani ženskih seksualnih i socijalnih prava.

Predstava se izvodi u okviru projekta “JA SAM ŽENA – pozorište za društvene promjene” koju implementira nekoliko organizacija:  Vive Žene, Zemlja djece u BiH, Budućnost, Gruaja tek Gruaja, Linja e Keshillimit per gra dhe vajza, dhe Streheza.

Regionalni projekat povezao je organizacije koje tretiraju prava žena, jer je tokom dosadašnje saradnje zaključeno da žene imaju slične probleme, bez obzira sa kojeg dijela Balkana dolaze.

U našem društvu je, na žalost, duboko ukorijenjena činjenica da muškarci odlučuju i o svom ali i o životu žene. Žene još uvijek nisu dovoljno informisane o svojim pravima, ne bore se za svoj položaj, trpe verbalno i fizičko nasilje i uglavnom su na margini društva.

Monodrama je dobar način da se podigne samopouzdanje žene i da se glasno progovori o problemima koje većina žena nosi sa sobom.

Interpretacija profesionalne glumice teatra „Miđeni”, Rite Đeke, oduševila je Tuzlake, jer je na jednostavan, tragikomičan način, predstavila jednu običnu ženu koja se tokom života suočava sa društvenim okovima i predrasudama. Glumica je ovu ulogu odigrala već 400 puta, a nakon uspješne izvedbe u Tuzli učiniće to u još nekoliko bh gradova.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*