Međunarodni skup “Može li biti Evrope bez multikulture“ od 3. do 5.jula u Tuzli

U Tuzli će od 3 do 5.jula biti održan Međunarodni skup „Može li biti Evrope bez multikulture“. U okviru skupa bit će izveden i ulični umjetnički performans „Don Kihot“, u kome će na 40 lokacija u Tuzli, učestvovati stotinu mladih, profesionalnih glumaca i amatera.

Međunarodni skup će biti organizovan u znak sjećanja na Alexandera Langera, evropskog parlamentarca koji se za vrijeme rata u BiH zalagao u evropskim institucijama da se ratna dejstva prekinu.

Na njegovu inicijativu ratne 1994.godine u Tuzli je održan „Verona Forum za mir i pomirenje na teritoriji bivše Jugoslavije“ odakle su poslane poruke koje se mogu primjeniti i danas.

Skup se organizuje u okviru Euromediterannea 2015, organizacije koja je okvir za dodjelu nagrade Alexander Langer, zatim istoimene Fondacije, Udruženja Tuzlanska Amica i Foruma građana Tuzle.

U okviru konferencije bit će izveden i pozorišni performans Don Kihot u kome će učestvovati 100 mladih, profesionalnih, ali i glumaca amatera.

Produkciju za ovaj projekat potpisuje Teatro Zappa Theater iz Italije. U cio projekat uključena je i organizacija „Adopt“ iz Srebrenice, koja je ove godine ponijela i prestižno priznanje Alexander Langer.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*