Međunarodna policijska akcija “CD”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su (23.6.2015. godine) započeli realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva „CD“, koja se provodi u saradnji sa policijskim organima Francuske.

Akcija se provodi na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje je slobode lišeno sedam osoba i vrše se pretresi objekata na više lokacija, dok se akcija istovremeno provodi i na području Francuske.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

U okviru ove akcije slobode su lišene osobe inicijala E.S., D.H., T.H., L.H., N.D., B.T. i E.H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su duži vremenski period (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba na način da su sa njima stupali u vanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastraživanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bila i djeca.

Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, te izložene svakodnevnom fizičkom i psihičkim malretiranju od strane počinioca krivičnih djela, kako bi pribavile što veću količinu novca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2 miliona eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života.

Navedene osobe sumnjiče se i za krivična djela pranja novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje osoba, zloupotrebe opojnih droga i dr.

U rad zajedničkog istražnog tima, koji je prvi put formiran, uključeni se predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva Francuske, te istražitelji SIPA-e i Odjela za maloljetnike Policijske prefekture Pariz, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dvije države.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*