Duraković: Zabrinut sam za sigurnost 11. jula u Srebrenici ako Orić ne bude pušten

Načelnik opštine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20 godišnjice  genocida nad Bošnjacima na području Srebrenice Ćamil Duraković  izrazio je strahovanje zbog posljedica koje mogu uslijediti ako Naser Orić bude izručen Srbiji. Predlaže se obustavljanje priprema za obilježavanje godišnjice. Rasprava u toku.

“Zabrinut sam,   jer nemam odgovor na pitanje ko može garantirati sigurnost 11. jula ako Naser Orić ne bude pušten na slobodu”,  rekao je na početku sjednice Organizacionog odboraa Ćamil Duraković.

Član Organizacionog odbora Munib Habibović predložio je da Odbor usvoji zaključak da se sve aktivnosti za obilježavanje godišnjice genocida obustave ako Naser Orić ne bude pušten do 30.06.

“Ako je Naser zamjena za rezolucije, nama rezolucije ne trebaju. Habibović je rekao da treba obaviti razgovor sa članovima porodica koje su ove godine trebale ukopati svoje najmilije i sa udruženjima majki i žena Srebrenice”, rekao je Habibović.

Članice Udruženja majki i žena Srebrenice podržale su Habibovićev prijedlog.

Član Odbora Adib Đozić kaže da ne postoji nijedan razlog da ovogodišnja dženaza 11. jula ne bude odgođena.

“Nije to samo pitanje sigurnosti, nego i morala i pijeteta prema žrtvama. Kao da je nekome stalo da se11. jula desi incident i da mi u Srebrenici budemo proglašeni nasilnicima. U Srebrenici nema nijednog značajnijeg čovjeka Bošnjaka koji nije kriminaliziran”, rekao je Đozić.

Član Odbora Refik Begić predložio da Odbor od danas bude u stalnom zasjedanju, a da se danas donese zaključak da se zbog svega što se događa odgode pt ripteme za dženazu:

“Nisu stečeni uslovi da se nastave pripreme za dženazu i ukop žrtava koje su smiraj trebale naći nakon 20 godina”, rekao je Begić.

Rasprava traje.

Sjednica je u toku.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*