WHO upozorava: Do 2025. godine bi broj gojazne djece mogao porasti na 70 miliona

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na rastući problem gojaznosti djece u svijetu i poziva vlasti svih država da prihvate to kao prioritetni zdravstveni problem i da direktno rukovode procesom borbe protiv tog problema, javlja Anadolu Agency (AA).

Komisija za borbu protiv gojaznosti kod djece održala je redovni sastanak u Hong Kongu, a direktorica WHO-a Margaret Chan je tom prilikom istakla da državne vlasti trebaju hitno ograničiti prodaju nezdravih namirnica i pića.

Chan tvrdi da način života ljudi nije glavni uzročnik problema gojaznosti djece, već da su to uticaji okoline i politike državnih vlasti. Dodaje da prehrambena industrija mora biti inkorporirana u politiku očuvanja i brige za zdravlje ljudi.

„Najštetnije namirnice su pića sa prekomjernim šećerom i prekomjerno obrađivane namirnice sa jakim energetskim, ali slabim prehrambenim vrijednostima. To su uglavnom najjeftiniji i najrasprostranjeniji proizvodi na tržištima i njihova potrošnja je u stalnom porastu“, kazala je Chan.

Na sastanku u Hong Kongu su predstavljeni i podaci vezani za gojaznost djece u svijetu. Prema podacima organizacije, u svijetu je 1990. godine bilo 23 miliona djece sa problemom viška kilograma ili gojaznosti, a na kraju 2013. godine je taj broj porastao na 42 miliona.

Također, navodi se da je najveći broj gojazne djece registriran u zemljama u razvoju.

Iz WHO-a upozoravaju da će za deset godina broj gojazne djece u svijetu porasti na 70 miliona, ukoliko se hitno ne poduzmu preventivne mjere s ciljem rješavanja tog problema na globalnom nivou.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*