Ministrica Pendeš razgovarala s generalnim sekretarom NATO-a

Sastanak izaslanstva Ministarstva odbrane BiH, kojeg je predvodila ministrica Marina Pendeš, sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, održan je danas u Bruxellesu.

Tokom sastanka naglašena je opredijeljenost Ministarstva odbrane BiH za intenzivnu suradnju s NATO-om i posvećenost otklanjanju prepreka za aktiviranje MAP-a, kao i nastavak aktivnog sudjelovanja Bosne i Hercegovine u brojnim aktivnostima i programima NATO-a.

Ministrica Pendeš je ovom prilikom informirala generalnog sekretara NATO-a o značajnom napretku na planu ispunjenja uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu (MAP), što podrazumijeva konkretne korake i postignuća.

Također, ministrica Pendeš je podsjetila na jasno iskazanu političku volju za rješavanje ovog pitanja, što sugerira na potrebu realne interpretacije Talinskog uvjeta, njegovog prilagođenja općoj realnosti na terenu, te prepoznavanju postignutoga. S tim u vezi, ministrica Pendeš je zatražila od generalnog sekretara NATO-a da Savez ozbiljno razmotri realnost situacije u Bosni i Hercegovini, tj. očigledan progres, koji se posebno ostvaruje u oblasti odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te je sugerirala da se sukladno tome inicira i podrži skoro aktiviranje Akcijskog plana za članstvo za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Generalni sekretar NATO-a je pozdravio ostvareni napredak, posebno se osvrćući na uspješno sudjelovanje OSBiH u operacijama potpore miru u Afganistanu, dostignutom stepenu interoperabilnosti i njihovih operativnih sposobnosti, te podržao nastojanja Bosne i Hercegovine u ispunjenju Talinskog uvjeta, te što skorijem aktiviranju MAP-a.

Sagovornici su se složili da su ova i naredne godine od ključnog značaja za NATO integracije Bosne i Hercegovine, te je izraženo obostrano zadovoljstvo potporom svih zemalja regiona bosanskohercegovačkom članstvu u NATO savezu, posebno činjenicom da sve veći broj članica NATO saveza zagovara što skorije aktiviranje MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine, izuzev ministrice Pendeš, činili su Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu suradnju, brigadir Alija Kožljak, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i brigadir Siniša Ostojić, stručni savjetnik za NATO i PfP.

Sastancima je također prisustvovao i Igor Lincner, otpravnik poslova Misije BiH pri NATO-u, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

 

(Vijesti.ba/Oslobođenje)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*