Novi dokumenti WikiLeaksa: SAD špijunirale francuske predsjednike

Američka Državna agencija za sigurnost (NSA) špijunirala je francuske predsjednike Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Hollandea od 2006. do 2012. godine, objavio je WikiLeaks.

Web stranica zviždača objavila je nove tajne izvještaje obavještajne službe i tehničke dokumente NSA.

Amerika nije potvrdila tačnost ovih informacija, ali je Hollande u srijedu sazvao sastanak vijeća za odbranu. NSA je ranije optužena da je tokom 2013. godine špijunirala njemačku kancelarku Angelu Merkel.

U utorak WikiLeaks je počeo objavljivati dokumente pod naslovom “Espionnage Elysee”, koji se odnosi na francusku predsjedničku palaču. Rečeno je da tajni dokumenti pokazuju direktno i ciljano nadziranje komunikacije francuskih predsjednika, ministara i ambasadora koje je vršila NSA.

Jedan od dokumenata datira iz 2012. godine u kojem Hollande diskutuje o mogućem izlasku Grčke iz eurozone, dok drugi iz 2011. godine navodi kako je Sarkozy bio odlučan da uspostavi mirovne pregovore između Izraela i Palestine, ali bez SAD-a.

Ostalo je nejasno da li je materijal dio dokumenata koje je ukrao bivši uposlenik obavještajne službe Edward Snowden. Dokumente WikiLeaksa objavila je francuska liberalna novina Liberation i istraživački portal Mediapart.

“Francuzi imaju pravo da znaju da je vlada koju su izabrali predmet neprijateljskog nadzora koji vrši navodni saveznik. Francuzi mogu očekivati uskoro i drugih otkrića u vezi sa ovim”, rekao je Julian Assange.

Glasnogovornik Državnog vijeća sigurnosti Ned Price rekao je kako njihova meta nisu razgovori predsjednika Hollandea i da ne narušavaju nacionalnu sigurnost drugih zemalja.

“Bliski smo s Francuskom u svim oblastima međunarodnih problema i Francuzi su neophodan partner”, rekao je.

Bivši ministar odbrane i vanjskih odnosa Michele Alliot-Marie rekao je kako nisu naivni i da je razgovor vođen između ministra odbrane i predsjednika nije vođen putem telefona.

“Ovo stvara problem i narušavanju veze između saveznika”, rekla je.

Ovo nije prvi put da se Amerika dovodi u vezi s ovakvim skandalima. Osim Angele Merkel, meta su bili i brazilski predsjednici, te Meksiko.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*