Blokirane ulice, prevrnuti automobili: Haos u Parizu na protestima taksista protiv Ubera

Nekoliko stotina taksista danas je u Parizu protestvovalo protiv Ubera, popularne aplikacije koja nudi usluge prijevoza a kojoj se taksisti žestoko protive.

Francuska policija bila je prinuđena upotrijebiti suzavac kako bi razbila proteste koje su danas organizirali taksisti u Parizu. S druge strane, taksisti su blokirali pojedine ulice, palili su gume, a na snimcima koji dolaze iz Pariza mogu se vidjeti i prevrnuti automobili.

Također, mediji navode da taksisti doslovice love Uber vozače kako bi se s njima obračunali. U pojedinim slučajevima taksisti su prevrtali automobile koje koriste Uber vozači.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve stao je na stranu taksista te pozvao na zabranu Ubera u cijeloj zemlji.

Američka pjevačica Courtney Love našla se u jednom od Uber vozila u koje su ogorčeni taksisti pokušavali da uđu. No, uspjela je pobjeći a na društevnim mrežama je napisala da je morala platiti jednom motociklisti da je izvuče iz haosa u kome se našla.

Ogorčena na sve na svom Twitteru je napisala: “Je li ovo Francuska. Pa sigurnija sam u Bagdadu”.

Protesti se šire i izvan Pariza, posebno na jugoistok Francuske gdje taksisti već blokiraju pojedine puteve. Saobraćaj je blokiran u Toulouseu, ali i nekim drugim gradovima.

“Pokušavaju da uzmu naše poslove, pokušavaju da učine da taksi vozači nestanu. Ti ljudi nisu registrirani i rade bez ikakvih dozvola”, rekao je jedan taksista.

Taksisti su se izvinuli vozačima i putnicima Ubera što su ih uzimali za svojevrsne taoce, ali kažu da je ovo jedini način da se riješe Ubera.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*