Rusija: Poplavljen Soči, bivši grad domaćin Olimpijskih igara

Velike poplave su pogodile u četvrtak Soči, bivši grad domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, natjeravši vlasti da uvedu vanredno stanje u dvije četvrti grada i zatvori aerodrom u ovom gradu na jugu Rusije.

– Rijeka Herota je izašla iz korita, željeznička stanica je poplavljena, cirkulacija vozova je otkazana, ne može se doći u Adler (susjedni grad Sočija). Aerodrom je poplavljen, ima metar vode – rekao je gradonačelnik Sočija Anatolij Pahomov.

Dvije hiljade ljudi blokirano je na aerodromu, precizirao je on novinskoj agenciji TASS, dok je glasnogovornik ruske federalne agencije za avijaciju (Rosaviatsia) saopćio da je zatvoren aerodrom do 19.00 sati po srednjoevropskom vremenu.

– Situacija se mijenja svakih pola sata – saopćila je sa zabrinutošću direkcija aerodroma, prenosi Fena.

Vlasti su proglasile vanredno stanje u dvije četvrti Sočija, u Kudiepsti i Adleru, nekoliko kilometara od aerodroma. Slike objavljene na ruskoj televiziji prikazuju kuće i automobile koje je odnijela bujica vode s pijeskom.

Rijeka je poplavila i dio infrastrukture izgrađene za Zimske olimpijske igre koje je Soči ugostio u januaru 2014. godine, ali i utrku Formule- 1 Grand prix automobila Rusije, inauguriranu s velikom pompom u oktobru.

Oko 400 kuća je uništeno u ovom području, na obali Crnog mora, “gdje je situacija najteža”, prema gradonačelniku. Vlasti pokušavaju evakuirati stanovnike prije nego što padne noć, precizirao je Pahomov.

Više od 220 spasilaca je mobilizirano. Vlasti nisu spomenule da ima povrijeđenih ili mrtvih.

Ukupno, u toku 14 sati, u gradu Soči je palo kiše koliko je ekvivalent za dva mjeseca mjesečnih padavine ili 179 milimetara.

Regiju grada Sočija su već u oktobru 2010. godine pogodile velike poplave u kojima je bilo 14 žrtava i velike materijalne štete.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*