Na sajmu knjige donirano oko 1.300 naslova

Danas se završava humanitarni sajam “Knjiga za poplavljene biblioteke“, koji se održava u Tuzli. Organizatori su zadovoljni brojem prikupljenih knjiga, ali je posjeta ove godine ipak podbacila.

Posjetioci sajma knjige, ali i učesnici, pokazali su veliku solidarnost. Prije posljednjeg dana manifestacije, donrali su oko 1.300 naslova.međutim, izlagači i organizatori nisu zadovoljni interesovanjme građana da posjete ovu manifestaciju. „To se može pripisati upravo elementarnoj nepogodi koja nas je zadesila“, izjavio je gostujući u jutarnjem programu RTV7 “Jutro u 7” direktor NUB-a “Derviš Sušić” Tuzla Edin Jahić, dodajući da je bilo riječi i o eventualnom odgađanju sajma.

“Veliki broj izlagača koji je trebao biti tu nije došao. Takođe, malu posjetu možemo pripisati i odgađanju nastave u školama i fakultetima. Nastava je nastavljena po intezivnom procesu, mature su počele, tako da je izostala posjeta studenata i učenika”, podsjetio je Jahić, komentarišući i da je ekonomska kriza u zemlji imala dodatni uticaj na posjetu.

Inače, zaposlenici tuzlanske biblioteke su u stalnom kontaktu sa kolegama iz Maglaja i Doboju, čiji je knjižni fond u poplavama uništen, a upravo je zbog njih ova humanitarna akcija pokrenuta.

“Na našem štandu se nalaze uvećane fotografije poplavljene biblioteke u Maglaju, kao ilustracija šta se tamo zapravo desilo. Vidjeli ste da je tamo sve uništeno, od parketa, računara, elektro i vodovodne instalacije, tako da su dovedeni do zatvaranja. Obratili su nam se za pomoć, što smo, bez razmišljanja, prihvatili. Biblioteka nije sama u mogućnosti da pomogne, pa smo pozvali građane na ovaj sajam, da svojim ličnim učešćem doniraju svoje ili kupljene knjige”, dodao je Jahić.

Osim akcije na sajmu, iz tuzlanske biblioteke nastavljaju humanu misiju. Pozivaju građane koji žele da doniraju svoje ili kupljenje knjige, da posjete biblioteku „Derviš Sušić“ i doniraju knjige svakoga dana od 8,00 do 18,00 sati.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*