Ovo su strateške firme, firme s poteškoćama i firme za privatizaciju u FBiH

Na spisku firmi za privatizaciju, a koji nije fiksan, nalazi se ukupno osam firmi u Federaciji BiH. Sa druge strane, u usvojenom Programu rada i plana privatizacije za 2015. godinu nalazi se ukupno 14 preduzeća. Vlada Federacije BiH sa spiska usvojenog plana privatizacije skidala je i na njega dodavala privredna društva.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 11. sjednici na prijedlog premijera Fadila Novalića razmatrala Informaciju o primjeni Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH.

Na toj sjednici donesen je Zaključak prema kojem se usvaja Informacija o primjeni Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH.

Također, zadužena je Agencija za privatizaciju Federacije BiH da odmah pripremi Plan privatizacije sa prijedlozima modela i načina privatizacije za osam privrednih društava iz kategorije preduzeća za privatizaciju, te je zaključeno da će Vlada Federacije BiH formirati Direkciju za upravljanje privrednim društvima sa poteškoćama.

Vlada Federacije BiH je, prema Informaciji koju je usvojila, izvršila kategorizaciju privrednih društava u tri kategorije i to strateška privredna društva kojih ima ukupno 21, privredna društva s poteškoćama u poslovanju (23) i privredna društva sa učešćem državnog kapitala za privatizaciju (osam).

U kategoriji strateških privrednih društava nalaze se: BH Gas d.o.o. Sarajevo, BH Telecom d.d. Sarajevo, Ceste d.d. Mostar, Filmski centar Sarajevo d.o.o. Sarajevo, Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, Igman d.d. Konjic, JP Autoceste FBiH d.o.o. Sarajevo, JP BH Pošte d.o.o. Sarajevo, JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo, JP Nacionalni park Una d.o.o. Bihać, Lutrija BiH d.o.o Sarajevo, Operator Terminali Federacije d.o.o. Sarajevu, RMU Banovići d.d. Banovići, Union banka d.d. Sarajevo, Unis Ginex d.d. Goražde, Unis Group d.o.o. Sarajevo i Željeznice FBiH d.o.o Sarajevo.

U kategoriji privrednih društava sa poteškoćama u poslovanju nalaze se: Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, Binas d.d. Bugojno, BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. N. Travnik, Fabrika duhana d.d. Mostar, Feroelektro d.d. Sarajevo, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, JP BH Airlines d.o.o. Sarajevo, JP Bosanskohercegovačke šume d.o.o. Sarajevo, JP Šume Herceg Bosne d.o.o. Mostar, Konfekcija Borac d.d. Travnik, KTK Visoko d.o.o. Visoko, Pretis d.d. Vogošća, PS Vitezit d.o.o. Vitez, Putevi BiH i Holding preduzeće Sarajevo, Remontni zavod d.d. Travnik, Sarajevoputevi d.d. Sarajevo, Šipad export-import d.d. Sarajevo, Tehničko remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići, Unis Tools d.o.o. Sarajevo, Zavod za saobraćaj d.o.o. Sarajevo, Zrak d.d. Sarajevo i Željezare Zenice d.o.o. Zenica.

U kategoriji privrednih društava sa učešćem državnog kapitala za privatizaciju nalaze se: Aluminij d.d. Mostar, ArcelorMittal d.o.o. Zenica, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Fabrika duhana d.d. Sarajevo, Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo.

Moguće da će neka preduzeća iz druge kategorije postati strateška ili da će biti privatizovana.
Iz Vlade Federacije BiH navode da spisak od 52 preduzeća nije fiksan i da Vlada FBiH može mijenjati kategorizaciju zavisno od preformansi koje kompanije budu pokazale u narednom periodu.

“Primjera radi, može se desiti da nakon restrukturiranja neko od preduzeća dobije status strateškog preduzeća ili bude predloženo za privatizaciju”, saopštio je za Klix.ba direktor Kabineta premijera Federacije Bosne i Hercegovine Samir Iskrić.

On ističe da je namjera Vlade Federacije BiH da svoj fokus usmjeri na reformske poteze, te da će za restrukturiranje državnih kompanija angažovati stručnu pomoć.

“Napominjemo da Vladi FBiH svakodnevno dolaze zahtjevi iz ovih preduzeća za dodjelu sredstava iz budžeta. Planirano je da će se buduće potpore ovim preduzećima usmjeravati putem Direkcije i isključivo koristiti za restrukturiranje u cilju ozdravljenja i izlaska iz kategorije s poteškoćama”, zaključio je Iskrić.

Agencija za privatizaciju BiH nije planirala prodati AcelorMittal, Fabriku duhana Sarajevo i Sarajevo osiguranje
Sa druge strane, Agencija za privatizaciju FBiH već je usvojila Program rada i plana privatizacije za 2015. godinu prema kojem je planirana privatizacija 14 preduzeća, a ukupan državni kapital u ovim preduzećima iznosi 772 miliona maraka.

Prije izrade Programa rada i plana privatizacije za 2015. godinu, Agencija za privatizaciju u FBiH zatražila je od resornih ministarstava da se izjasne o privatizaciji preduzeća iz svoje nadležnosti.

Nakon što su se resorna ministarstva izjasnila o namjeri, odnosno mogućnosti privatizacije preduzeća iz svoje nadležnosti, pristupilo se, na temelju pribavljenih mišljenja i u skladu s njima, izradi istog.

Još u mjesecu maju iz Agencije za privatizaciju FBiH potvrđeno nam je da je Agencija vladi Fadila Novalića dostavila sve materijale koje vlada Nermina Nikšića nije uzela u razmatranje.

“Nedavno smo sve materijale dostavili Vladi Federacije BiH koju smo obavijestili da ostajemo pri svim tačkama koje Vlada Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem nije uzela u razmatranje”, saopćeno nam je tada iz Agencije za privatizaciju FBiH.

U Programu rada i planu privatizacije za 2015. godinu planirana je, između ostalog, i privatizacija nekoliko firmi koje je Vlada Federacije BiH na 11. sjednici svrstala u kategoriju privrednih društava sa poteškoćama u poslovanju, to su Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, Fabrika duhana d.d. Mostar, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Konfekcija Borac d.d. Travnik, KTK Visoko d.o.o. Visoko, PS Vitezit d.o.o. Vitez, Putevi BiH Holding preduzeće Sarajevo, Remontni zavod d.d. Travnik, Šipad export-import d.d. Sarajevo i Željezara Zenica d.o.o.

Zanimljiv je podatak i da se Vlada Federacije BiH odlučila za privatizaciju firmi koje nisu obuhvaćene planom privatizacije Agencije za privatizaciju FBiH, a to su ArcelorMittal d.o.o. Zenica, Fabrika duhana d.d. Sarajevo i Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*