Grčka pred sedmim bankrotom u dva stoljeća, a to se nikada nije desilo Australiji, Novom Zelandu, Belgiji i Kanadi

Državni bankrot se u posljednje vrijeme najčešće pominje u kontekstu negativnog ishoda pregovora Grčke sa njenim zapadnim kreditorima, ali u protekla dva stoljeća u svijetu su bankrot doživjele ukupno 83 države, među kojima su i najjače svjetske ekonomije SAD-a, Njemačke, Japana i Velike Britanije, javlja Aanadolu Agency (AA).

Ekonomska kriza u Grčkoj i mogući bankrot, koji bi bio sedmi u historiji te zemlje, su glavna tema rasprava na globalnom ekonomskoj i političkoj pozornici, ali bankrot u protekla dva stoljeća nije zabilježen u samo četiri razvijene zemlje, dok su sve druge imale to teško iskustvo.

Australija, Novi Zeland, Belgija i Kanada su jedine iz reda razvijenih zemalja koje u zadnjih 200 godina nisu nikada bankrotirale zbog unutrašnjih ili vanjskih zaduženja.

S druge strane, SAD kao najjača ekonomija današnjice u tom periodu je zabilježili ukupno pet bankrota i to jednom zbog vanjskih, a četiri puta zbog unutrašnjih dugova. Prvi bankrot SAD-a desio se bankarskom krizom daleke 1870. godine, a ekonomija Washingtona je posljednji put bankrotirala 1933. godine, također zbog krize bankarskog sektora.

Brojni ekonomski stručnjaci smatraju da su SAD doživjele bankrot i 1979. godine, ali tadašnja kriza je riješena brzo pa se u zvaničnoj literaturi najčešće ne navodi kao bankrot.

Posljednje analize javnih zaduživanja i ekonomske situacije u SAD-u predviđaju da bi se Washington sa novim bankrotom mogao suočiti 2039. godine.

Blizu polovice evropskih zemalja je u protekla dva stoljeća doživjelo bankrot. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 47 zemalja u Evropi u periodu od 1800. do 2012. godine bankrot je doživjelo njih 22.

Njemačka je trenutno vodeća ekonomska sila Evrope i četvrta u svijetu, ali u svojoj historiji unazad 215 godina je zabilježila ukupno osam bankrota. Posljednji su bili oni uoči i poslije Drugog svjetskog rata, a današnji uspjeh Berlin ponajviše duguje blagovremenim strogim mjerama štednji i efikasnim reformskim procesima.

Velika Britanija je danas peta ekonomska sila svijeta, ali je i sama četiri puta bila suočena sa bankrotom, od kojih je posljednji bio 1932. godine.

Međutim, apsolutni rekorder po broju bankrotnih situacija u Evropi je Španija, koja je to doživjela ukupno devet puta. Vlasti u Madridu su osam puta bankrotirale u 19., a jednom u prošlom stoljeću.

Austrija je bankrotirala sedam puta i po tome je odmah iza Španije na tlu Evrope, a slijedi je Grčka sa šest bankrota do sada i mnogi analitičari već tvrde da je i sedmi grčki bankrot više nego izvjestan.

Od 47 država u Aziji, njih 14 je u svojoj historiji doživjelo bankrot, a među njima su i ekonomski kolosi današnjice Japan, Kina i Indija.

Kina, koja danas korača ka tronu svjetske ekonomije je od 1800.godine bankrotirala ukupno četiri puta, dok je njen susjed Japan to iskustvo doživio dva puta.

Afrika koja i danas grca u ekonomskim nedačama je u protekla dva stoljeća bila često poprište državnih krahova i bankrota. Od 54 zemlje “crnog kontinenta“, njih 22 su najmanje jednom imale to iskustvo.

S druge strane Okeanija, koju čini ukupno 14 država, među kojima Australija i Novi Zeland, je jedini kontinent koji u pomenutom periodu nije znao za bankrot. Naravno, Antartik nije uvršten u konkurenciju jer na njemu nema država.

Južna Amerika pak prednjači u broju bankrota u državama. Svih 12 zemalja ovog kontinenta je bilo u situaciji bankrota u prošla dva stoljeća, a Venecuela, Peru i Ekvador su to iskustvo imale po deset puta i po tome su rekorderi u svijetu.

Po devet bankrota zabilježili su Brazil, Meksiko, Urugvaj, Čile, Kostarika, Španija i Rusija i po tome dijele drugo mjesto u svijetu.

Na trećem mjestu po broju bankrota u svijetu se nalazi Argentina sa osam bankrota.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*