Razgovor o problemu duga „Kreke“ za zdravstveno osiguranje

Izmirivanje obaveza i potraživanja po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje Zavisnog društva Rudnici “Kreka” d.o.o.Tuzla bilo je tema današnjeg sastanka kojem su prisustvovali premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Domaćin sastanka bio je Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH a prisutni su bili i generalni direktor JP EPBiH d.d.Sarajevo, Elvedin Grabovica te predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Porezne uprave Federacije BiH i Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Neizmirene obaveze prema ZZO Tuzlanskog kantona od ZD Rudnici “Kreka” d.o.o. Tuzla za 2014. i 2015. godinu, rečeno je ovom prilikom, iznose 7 miliona konvertibilnih maraka. Budući da ovaj iznos nije konačan jer mu još treba dodati i dugovanje po osnovu koncesije u visini od 10 miliona KM, ostalih obaveza od 5 miliona te dug iz ranijeg perioda za neuplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje od 33 miliona KM današnji sastanak je organizovan u cilju pronalaženja rješenja za problem koji onemogućava kontinuiranu zdravstvenu zaštitu uposlenika u „Kreki” ali i dovodi u pitanje opstanak i funkcionisanje zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona

Bila je to prilika i da se progovori o Zakonu o finansijskoj konsolidaciji rudnika koji je donesen zbog teške situacije u rudnicima uglja u FBiH kako sa stanovišta visokih dugovanja, zastarjele tehnologije, tako i strukture zaposlenog kadra, koju rudnici ne mogu prevazići bez finansijske podrške FBiH.

Današnjim uključivanjem svih aktera načinjen je korak ka rješavanju dugogodišnjeg problema nagomilanih obaveza Rudnika „Kreka“ na ime zdravstvenog osiguranja uposlenih  a koji, rečeno je ovom prilikom, moraju imati konstantno pravo na korištenje usluga ZZO TK-a.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*