Vlada TK: Donesen Zaključak o prihvatanju teksta Inicijative za izmjenu Odluke o listi esencijalnih lijekova

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim zadužuje Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona da pokrene proceduru izrade prijedloga liste lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti na području kantona. Rok za izradu prijedloga je 60 dana.

Vlada TK donijela je Zaključak kojim prihvata tekst Inicijative za izmjenu Pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade lista lijekova u Federaciji Bosne i Hercegovine, načinu stavljanja i skidanja lijekova sa listi lijekova, obavezama ministarstava zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja, te proizvođača i prometnika lijekova uvrštenih na liste lijekova, kao i korištenje lijekova. Inicijativa će biti dostavljena Federalnom ministarstvu zdravstva i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Također je donesen Zaključak o prihvatanju teksta Inicijative za izmjenu Odluke o listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Inicijativa će biti dostavljena Federalnom ministarstvu zdravstva i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada TK donijela je i Zaključak kojim od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministra zdravstva traži da se u postupku godišnjih revizija fedralnih listi lijekova ne proširuje A-lista lijekova koja je obavezujuća i za kantone bez predhodno pribavljenih saglasnosti kantonalnih ministarstava zdravstva, izuzev ukoliko finansiranje proširenja pomeute liste bude preuzeto od strane federalnog nivo vlasti. Zaključkom je zaduženo Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona da po sticanju pravnih pretpostavki na nivou kantona pokrene postupak donošenja listi lijekova iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, koji ima za cilj smanjenje izdtaka za lijekove kroz smanjenje cijene lijekova.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*