Posljednji minut ove noći imaće 61 sekundu

Vrijeme ne čeka nikoga, ali će noćas svako od nas dobiti jedan sekund više.

Kada biste kojim slučajem pri ruci večeras imali atomski časovnik, vidjeli biste na njegovom ekranu 23:59:60, prije nego što otkuca 00:00:00.

Dodatni sekund ubačen je kako bi omogućio da se atomski časovnici usklade sa Zemljinom rotacijom, koja se polako usporava, ali tehnološke kompanije i svi oni koji se bave internetom strahuju da bi taj jedan sekund mogao da izazove pravi haos.

“Postoje posljedice manipulisanja vremenom”, kaže Piter Viberli, naučnik Nacionalne fizičke laboratorije u Velikoj Britaniji koji je trenutno zadužen za definisanje srednjeg vremena po Griniču.

“Pošto se prestupne sekunde ubacuju tek sporadično, teško je primjeniti ih na računare, pa greške mogu izazvati privremeni pad sistema”.

Posljednji put kad je dodat sekund 2012. Mozilla, Reddit i LinkedIn su “pali”. U Australiji je na čekanju bilo čak 400 letova, jer je sistem čekiranja u aviokompaniji Qantas potpuno otkazao.

Potreba za prestupnom sekundom postoji zbog neophodnosti tačnih časovnika. Bez ispravki, vrijeme bi postepeno prestalo da se računa na osnovu Zemljine rotacije, što znači da bi za oko 800 godina Sunce bilo na najvišoj tački neba u 13h, umesto u podne.

SAD i Francuska žele da ukinu prestupne sekunde, ali Britanija, Rusija i Kina smatraju da je tehničke izazove moguće prevazići.

“Oduvijek smo Zemljinu rotaciju uzimali za ključnu referencu u mjerenju vremena, a od koristi je i astronomima i navigatorima”, kaže Viberli. “Ne treba prekidati tu tradiciju, a da pažljivo ne odvagamo posljedice”.

Konačna odluka trebalo bi da se donese u novembru na sastanku Međunarodne unije za telekomunikacije, važnog tijela Ujedinjenih nacija.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*