Hag: Nuhanoviću otkazana pozivnica na konferenciju o Srebrenici

Organizatori konferencije o genocidu u Srebrenici, koja se održava u Hagu, bivšem prevodiocu Ujedinjenih naroda u Srebrenici Hasanu Nuhanoviću otkazali su pozivnicu na konferenciju jer bi, kako navode holandski mediji, njegovo prisustvo predstavljalo “nelagodu” za ostale učesnike.

Trodnevna konferencija koja počinje u ponedjeljak održava se u organizaciji Instituta za međunarodnu pravdu u Hagu i Američkog memorijalnog muzeja holokausta, prenosi Anadolija.

Cilj konferencije je da se rekonstruiraju događaji u Srebrenici koji su se dogodili 1995. godine iznošenjem sjećanja ključnih osoba iz političkog i vojnog miljea, ali i objavljivanjem dokumenata koji ranije nisu bili dostupni javnosti.

Nuhanović je, nakon otkazivanja pozivnice, kazao da su “ovdje pogaženi principi”.

“Smatram da se ovdje ne radi o meni kao pojedincu nego o principu. Ovo što je ovaj rekao iz Američkog memorijalnog muzeja holokausta je gore od samog povlačenja pozivnice. Kao, otkazana je pozivnica jer sam ja tužio Holandiju. Kaže da sam preživio genocid. Ne samo da sam preživio genocid, ja sam 20 godina posvetio ovoj temi i napisao dvije knjige o tome, od kojih je jedna na engleskom jeziku, a radi se o analizi uloge međunarodne zajednice u Srebrenici. Od ovih učesnika niko nije ništa napisao niti se bavi tom tematikom. Oni su svoju ulogu imali prije 20 godina i nakon toga nisu ništa ni razmišljali ni napisali o tome. Ja sam na toj konferenciji želio pokušati da diskusiju usmjerim u pravom pravcu, u pravcu istine”, rekao je Nuhanović za agenciju

Anadolija.

Napominje kako su mu organizatori poručili kako bi se njegovim prisustvom pojedini učesnici konferenciji osjećali neugodno, ali i zato što je riječ o osobi koja je ranije pokrenula pravni postupak u vezi sa genocidom u Holandiji.

“Kako to može biti razlog za nepozivanje na konferenciju? Mnogi drugi ljudi su zapanjeni da je organizator mogao tako nešto da izjavi. Radi se o Muzeju holokusta. To znači da i Jevreji nisu trebali nikoga tužiti poslije Drugog svjetskog rata jer da su tužili, kao što jesu, ne bi ih niko zvao na neke diskusije. Povezujem to sa Jevrejima jer ovaj muzej, kao jedan od organizatora, se bavi holokaustom”, kazao je Nuhanović.

Ističe kako je organizatore pitao ko će, ako su već njemu otkazali pozivnicu, od žrtava genocida u Srebrenici učestvovati na konferenciji.

“Rekao sam im da ne moram ići gore, ali ko će od žrtava genocida biti na konferenciji. Saznao sam da ide Muhamed Duraković i koliko sam shvatio, ići će Zlatko Lagumdžija i Hasan Muratović”, rekao je Nuhanović.

Otac Hasana Nuhanovića, njegova majka i 20-godišnji brat predati su vojnicima Vojske Republike Srpske 13. jula 1995. godine i više nikada nisu viđeni živi.

Nuhanović i porodica Mustafić su 2011. godine podnijeli krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta holandskog bataljona UN-a Tomasa Karremansa i ostalih za odgovornu ulogu izvršenja genocida u Srebrenici.

Nuhanović je u septembru prošle godine mailom dobio poziv na konferenciju, ali je njegova pozivnica otkazana prošlog mjeseca telefonskim pozivom.

“Bila je to teška odluka. Ali kako bismo saznali šta se dogodilo u Srebrenici, ostali učesnici moraju biti u mogućnosti slobodno govoriti. To bi bilo teško u prisustvu nekoga ko je već pokrenuo pravni postupak ranije i može isto to učiniti u budućnosti”, rekao je Cameron Hudson iz Američkog memorijalnog muzeja holokausta.

(Agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*