Hrvatska: Vojni avioni presreli civilni avion koji se nije javljao kontroli leta

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva odbrane Republike Hrvatske izdala je saopćenje o zračnoj drami koja se tokom srijede odvijala nad Hrvatskom.

Dva borbena aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas, u srijedu, 1. jula 2015., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili su presretanje civilnog aviona koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Radilo se o putničkom avionu, koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistoku Evrope i nije se javljao kontroli leta već na području Slovenije.

Nadležno NATO zapovjedništvo u 16 sati i 52 minute izdalo je komandu za intervencijom dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, koji su odmah poletjeli i presreli civilni avion u neposrednoj blizini granice sa Slovenijom.

Nakon što je izvršena identifikacija, utvrđeno je da je riječ o avionu Air-bus 321 britanske kompanije Monarch Airlines.

S obzirom da je navedeni avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice sa BiH, te su se po naredbi NATO zapovjedništva CAOC vratitli u avionsku bazu Pleso.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak.¸

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinhronizirano pod zapovjedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*