„Krimolovci“ u junu: Zaprimljeno 219 pozivа i 15 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu 2015. godine registrirali su ukupno 219 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 15 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela koji je uspostavljen na web stranici SIPA-e u februaru ove godine, zaprimljeno je 29 prijava, od čega devet korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama i oružjem. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 25 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po šest je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 19 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela. Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužilaštvu jednog izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 105 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

(RTV7)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*