Tuzla: Prezentovana Strategija i Akcioni plan za borbu protiv korupcije

Transparency International Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije, i koordinaciju borbe protiv korupcije organizovala je danas u Tuzli, prezentaciju Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije, za period 2015 – 2019. u Tuzlanskom kantonu.

Ranije usvojene strategije koje su bile nametnute ili uslov za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji, poput one za uvođenje bezviznog režima za građane naše zemlje, u praksi su pokazale lošu provodivost. Kako je prilikom održane prezentacije kazao Emsad Dizdarević iz Transparency Internationala BiH, prilikom izrade ove strategije nastojali su da bude realna i ostvariva.

Na nivou entiteta su formirana tijela za borbu protiv korupcije, ali u većini kantona u FBiH nisu. Konkretno u Tuzlanskom kantonu ovo tijelo je formirano, međutim nalazi se na početku svog djelovanja. S toga će i poseban fokus biti na obavezi uspostave mehanizma koordinacije i saradnje na svim nivoima. Dragan Stipac, zemjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije, i koordinaciju borbe protiv korupcije je kazao, pored ove strategije donesene 7.maja u Vijeću ministara BiH, do sada su u našoj zemlji donesene njih četiri koje su tretirale problem korupcije, ali ni jedna nije provedena do kraja.

Nakon svih predviđenih prezentacija Strategije, Transparency International Bosne i Hercegovine i Agencija za prevenciju korupcije, i koordinaciju borbe protiv korupcije, vršit će godišnji monitoring provedbe.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*