Predstava plesne grupe MOTUS iz Siene

U okviru konferencije “Može li biti Evrope bez multikulture?”, u petak, 03.07.2015. u 21.00 sat, u Narodnom pozorištu Tuzla, će biti održana predstava plesne grupe MOTUS iz Siene (Italija).

MOTUS je udruženje plesača smješteno u Gradsko kazalište Siena (Italija) u Gradskom kazalištu Castelnuovo Berardenga (Italija) i u Muzeju Sovicille (Italija).

Podržano je od strane Regije Toscana i Grada Siena i prepoznato kao društvo za promociju socijalne jednakosti. MOTUS ima privremenu rezidenciju u Singapuru.

U režiji Simona Cieri, koreografa i plesača, koji je osnovao društvo 1991. godine, MOTUS turneju intenzivno razvija kroz nastupe u svim glavnim pozorištima u Italiji i inozemstvu, a po pozivu i na međunarodnim festivalima. Njihov rad je prepoznat u mnogim zemljama (SAD, Singapur, Indija, Španjolska, Portugal, Grčka, Nizozemska, Velika Britanija, Rumunjska, Bosna i Hercegovina) što dokazuje veliki broj međunarodnih priznanja (International Prize TEATARFEST u 2006. i 2008. godine ). Društvo je nagrađeno sa Nacionalnom nagradom za koreografiju 1994. (Spello, Italija) i službenim pohvalama predsjednika Republike Italije u toku 2009. i 2010. godine. a 2011. godine, u knjizi VENTI DI MOTUS govori se o 20 godina aktivnosti MOTUS društva, koju je napisao profesor Andrea Mancini.

Trenuti repertoar obogaćen je saradnjom sa kompozitorima i umjetnicima, a društvo je prihvatilo potragu za novim riječnicima, gdje se koristi govor tijela za liječenje argumente društvenog uticaja. Bilo u apstraktni ples ili plesni teatar, oni proizvode djela koji imaju pozorišni i emocionalni utjecaj.

Radi se o plesnom teatru grupe, koja je prethodnih nekoliko godina realizovala nastupe u Tuzli, u okviru međunarodnog festivala Kaleidoskop po čemu su poznati tuzlanskoj publici.

Ulaz je slobodan.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*