Tuzla: Međunarodni skup “Može li biti Evrope bez multikulture?”

Međunarodni skup pod nazivom “Može li biti Evrope bez multikulture?” bit će održan u Tuzli od 3. do 5. jula u okviru međunarodne manifestacije koja se održava od 2. do 11. jula u Italiji i BiH.

Projekt se realizuje okviru Euromediterranea 2015., a u organizaciji Fondacije Alexander Langer, Udruženja Tuzlanska Amica i Foruma Građana Tuzla, uz podršku grada Tuzla.

Konferencija nosi isti naziv kao konferencija koja je održana tokom opsade Tuzle 1994. godine koju je organizirao “Verona Forum za mir i povjerenje na teritoriji bivše Jugoslavije”, čiji je Langer bio jedan od glavnih pokretača, i uz podršku Foruma građana Tuzla i općine Tuzla.

Tada su predstavnici civilnog društva iz ratom zahvaćene bivše Jugoslavije imali priliku da se okupe i diskutuju o prijedlozima rješenja za rat koji je bjesnio.

Dvadeset godina kasnije, snažna veza između Langera i Balkana je nastavljena kroz međunarodnu nagradu Alexander Langer.

Euromediterranea je međunarodna manifestacija koja je okvir za dodjelu nagrade Alexander Langer i prvi put se organizuje izvan Bolzana.

Provodi se s namjerom da se uđe u srž teme kojoj je posvećena nagrada, kroz različite aktivnosti i događaje, saopćeno je iz Pres-službe Grada Tuzla.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*