Tabuti s posmrtnim ostacima će 9. jula biti prevezeni u Potočare

Tabuti sa 136 identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida, koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, 9. jula će biti prevezeni iz Visokog u Potočare.

Kolona s tabutima trebalo bi da u devet sati krene iz Visokog.

Kolona će se zaustaviti u Vogošći, ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva te pored pijace Markale u Sarajevu kako bi bila odata počast stradalim srebreničkim žrtvama.

Dolazak u Potočare planiran je u 15.00 sati.

Dženaza-namaz za 136 žrtava genocida počet će u 13.00 sati, prvo klanjanjem podne i ikindija-namaza, a onda i dženaze-namaza.

Među 136 srebreničkih žrtava koje će 11. jula naći smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima je 18 maloljetnika.

Najmlađe žrtve koje će biti ukupane su šesnaestogodišnjaci, njih osam.

Nakon ovogodišnje dženaze u Potočarima će biti ukopano 440 maloljetnih osoba. Svaka četrnaesta žrtva ukopana u Potočarima je dijete.

U Memorijalnom centru u Potočarima dosad je ukopana 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica.

Iz Organizacionog odbora mole sve koji ove godine planiraju prisustvovati dženazi u Potočarima, da dolazak u Memorijalni centar 11. jula planiraju u ranim jutarnjim satima, te da se u potpunosti pridržavaju protokola koji su uspostavili članovi Organzacionog odbora, policija i redari.

“Molimo vas da imate u vidu da će biti gužve na cestama, tako da prepručujemo da pođete rano i vozite oprezno. Saradnjom s policijom i redarima u vezi s pravcima kretanja, parkiranjem i poštivanjem uputstava, uveliko ćete doprinijeti da 136 žrtava genocida imaju zasluženi ispraćaj”, piše u saopćenju Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine – 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih naroda” Srebrenica.

(RTV7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*