Konferencija ˝Može li Evropa bez multikulture?˝ završena uz poruku mira i suživota

U Tuzli je danas  završena Međunarodna konferencija ˝Može li Evropa bez multikulture?˝. Posljednji dan glavnu riječ vodili su mladi, a tema je bila ˝Mladi između prošlosti i budućnosti˝.

Mladi iz BiH I Italije poslali su zajedničku poruku onima koji odlučuju o njihovim životima. Poručili su da svoju politiku moraju posvetiti upravo mladima koji pružaju nadu da se zajedno može djelovati. Istaknuto je da treba graditi život bez stereotipa i predrasuda jer je to najbolja brana prema mržnji, koja se vrlo često zna manifestirati u našoj zemlji od strane onih koji su dobili povjerenje građana na izborima˝, kaže Vehid Šehić, predstavnik Foruma građana Tuzle.

On je trodnevnu konferenciju ocijenio uspješnom smatrajući da je ispunjena njena svrha, te da je iz Tuzle još jednom poslana poruka mira, zajedništva i suživota.

Grupa Adopt Srebrenica dobitnik je Međunarodne nagrade Alexander Langer za veliki doprinos koji pružaju izgradnji suživota i mira u Srebrenici. Ova grupa postoji da bi privukla pažnju na Srebrenicu u smislu pokretanja međuetničkog dijaloga.

Adopt je osnovao Dokumentacioni centar za prikupljanje materijala svih vrsta, priča, slika, knjiga, audio i video materijala kako bi se znalo kakav je bio život u Srebrenici prije rata. Organizatori su i Internacionalne sedmice sjećanja. Brojne aktivnosti koje realizuju na izgradnji suživota, mira i tolerancije, razlog su zbog kojeg u Srebrenicu ponosno nose Međunarodnu nagradu Alexander Langer.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*