Festival Kaleidoskop-prilika za zajedničko djelovanje na polju umjetnosti

Kaleidoskop je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje na polju umjetnosti.

Kao i ranijih godina, ova manifestacija u svom sedmom izdanju će na jednom mjestu okupiti veliki broj mladih, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz drugih zemalja, s ciljem promocije kulturnog turizma, umrežavanja potencijala kreativnog i umjetničkog izražavanja mladih s potencijalima prirodnog i kulturno-hstorijskog naslijeđa Tuzle.

U muzičkom dijelu programa Festivala će nastupiti: Zoster, Urban & 4, Brkovi, Vatra, Who See, Juventud Rebelde, Frenky, Sassja, Ničim Izazvan, Silente, Metaliron, Mefistofeles, Punkart, Bad Seasons, Urban Instinct i Frustrations.

Program je, pored muzičkih aktivnosti, upotpunjen izložbama, plesnim izvedbama, kreativnim radionicama, dokumentarnim filmovima, Art marketom, te drugim zanimljivim sadržajima koji iz godine u godinu postaju sastavni dio programa Festivala.

Jedan od sadržaja Festivala je diskusija na temu „Umjetnost pod pritiskom“ koja u fokus stavlja priču umjetnika iz Kube, koji svoj rad predstavljaju kroz hip-hop muziku.

Jednu od značajnijih uloga u realizaciji festivalskih aktivnosti i ostvarivanju dijaloških ciljeva imaju volonteri i volonterke koji  svojim dobrovoljnim radom i entuzijazmom razvijaju festival Kaleidoskop u jedan od događaja posebnog značaja u Tuzli i Bosni i Hercegovini. Tako je i ove godine veliki broj njih odlučio učestvovati u realizaciji Festivala, koji ujedno predstavlja i susrete mladih, te razmjenu iskustava i znanja kroz radionice i druge afirmativne sadržaje.

Aktivnosti će se održavati na brojnim lokacijama, u centru, na trgovima, u parkovima, na Panonskim jezerima, u Ateljeu Ismet Mujezinović, Međunarodnoj galeriji portreta, Kući plamena mira i Domu mladih.

Festival je nastao 2009. godine, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Culture II, projekta koji su, zajedno sa Gradom Tuzla, realizirali Grad Bologna i Univerzitet Bolonja (Odsjek za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“), te je zbog velikog interesovanja mladih, zaživio i postao nezaobilazna destinacija mladih iz BiH i šireg okruženja. Ove godine, pored umjetnika iz BiH, na festivalu učestvuju mladi umjetnici iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Kube i Austrije.

 

http://www.kaleidoskop.ba/kaleidoskop/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*