Britanija dostavila konačnu verziju: Vijeće sigurnosti UN-a danas glasa o Rezoluciji o Srebrenici

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi glasati na današnjoj sjednici o Rezoluciji o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija. Sjednica bi trebala početi u 16 sati.

Velika Britanija tek je sinoć podnijela konačnu verziju rezolucije, šestu po redu. U šestoj verziji ostala je formulacija o osudi genocida u Srebrenici kako je jasno naznačeno u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Također, u rezoluciji se govori i o osudi svih drugih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni na svim stranama.

Rezolucija ne spominje Radovana Karadžića i Ratka Mladića i njihovu odgovornost za Srebrenicu jer sudski postupci protiv njih nisu okončani.

U posljednjoj verziji Rezolucija je pooštrena posebno u dijelu koji se odnosi na negiranje genocida. Od svih zemalja članica UN-a traži se da u svoje obrazovne programe ugrade i podsjećanje na genocid.

Kako navodi RTS koji je imao uvid i posljednji prijedlog Velike Britanije, u posljednjoj tački rezolucije kaže se da je prihvatanje i kvalifikovanje zločina u Srebrebnici kao genocida preduvjet za pomirenje.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sinoć je poslao pismo kraljici Elizabethi II moleći je da Velika Britanija odustane od svog prijedloga.

Rasprava o Rezoluciji o Srebrenici bi trebala početi u 16 sati. Dogovoreno je da se prvo održi “brifing” i da svoj komentar prvo daju Jan Eliasson, zamjenik generalnog sekretara UN-a, te princ Zeid bin Ra'ad, predsjedavajući Komisije za ljudska prava UN-a.

Nakon toga u raspravi će moći učestvovati i druge zemlje članice Vijeća sigurnosti, a otvorit će se i šira rasprava. Od rasprave je, kako navodi RTS, unaprijed odustala BiH.

Tek nakon toga, ako se postigne saglasnost o tekstu, moglo bi se pristupiti glasanju. Ako ne bude saglasnosti, moglo bi doći do odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici. Inače, da bi se bilo koja rezolucija usvojila potrebno je da je podrži najmanje devet od ukupno 15 članica Vijeća sigurnosti te da niko od stalnih članica ne uloži veto. Srbija je već od Rusije zatražila da uloži veto.

Također, nije poznato da li će se danas razgovarati o ruskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*