Kako da se zaštitite od udara groma?

Svake sekunde širom svijeta bljesne oko 50 munja, što znači 1,4 milijarde godišnje.

Od toga četvrtina stigne do tla, uglavnom u tropskim oblastima, a planinsko selo Kifuka u Demokratskoj Republici Kongo mjesto je koje najčešće udaraju gromovi (godišnje čak 158 na svaki kilometar kvadratni). Gromovi godišnje ubiju oko 24.000 osoba širom svijeta, a povrijede i više od 240.000.

Stručnjaci kažu da bi svaki put kada ugledate munju, trebalo da brojite u sebi, dok ne čujete i grmljavinu, kako biste ocijenili koliko daleko je bio udar. Svakih pet sekundi predstavlja 1,5 kilometara, a zona opasnosti je krug od 10 kilometara. To znači da bi trebalo da potražite zaklon ako se grmljavina čuje prije nego što stignete do 30.

Munje privlače najbolji provodnici u okruženju, pa je najbolje da se držite podalje od takvih objekata. Trebalo bi da se klonite drveća i izbjegavate sportske aktivnosti na otvorenom tokom nevremena.

Ukoliko primjetite da vam se kosa naelektrisala, odmah čučnite i održite ravnotežu na prstima, umjesto na cijelom stopalu, kako biste smanjili kontakt sa tlom. Nipošto nemojte leći na zemlju, jer to povećava kontakt sa tlom.

Munja predstavlja električni napon koji putuje vazduhom oko 435.000 km/h i traje svega jedan 10.000-ti deo sekunde. U trenutku udara stvara temperaturu od 30.000 stepeni Celzijusa.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*