I na plus 40 se mora raditi

Izuzetno visoke temperature zraka koje su zahvatile našu zemlju ovih dana, sigurno da nikome ne prijaju. Među brojnim preporuka je i ona o izbjegavanju boravka na otvorenom. Međutim, ima i onih koji nisu u prilici da se pridržavaju ovoga, jer im posao to ne dozvoljava. Na ulicama Tuzle smanjen broj prolaznika, jer je veliki broj naših sugrađana spas potražio na Panonskim jezerima, ili se pridržava uputa o reduciranom kretanju između 10 i 17 sati.

Prekomjerne temperature izazivaju zdravstvene probleme kod velikog broja ljudi. Hronični bolesnici, starije osobe, djeca i trudnice, predstavljaju rizične grupe stanovništva, koje su posebno osjetljive na visoke temperature, zbog čega zahtijevaju posebnu pažnju pri provođenju zaštitnih mjera.

Brojni radnici nisu u prilici da izbjegnu boravak na suncu, posebno građevinci na objektima ili putevima, gdje je temperatura i veća od mjerne. Nisu htjeli pred naš mikrofon, ali su nam kazali da je to sastavni dio njihovog posla i da se mora raditi.

Prema prognozama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, u Tuzli u srijedu temperatura zraka do 38 stepeni celzijusa. Od četvrtka koji stepen niža, ali i dalje sunčano i vruće. Stoga se pripazite i pridržavajte preporuka, koliko vam to mogućnosti dozvoljavaju.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*