Zvizdić će na sutrašnjoj sjednici tražiti da se 11. juli proglasi Danom žalosti u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH u okviru dopune dnevnog reda predložit će da se subota, 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglasi kao dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine, saznaje Anadolu Agency (AA).

Prošle godine, na 19. godišnjicu genocida nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica i ukop identificiranih žrtava iz jula 1995. godine, nije bio obilježen kao dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine jer niko u starom sazivu Vijeća ministara BiH nije iznio takav prijedlog na sjednici Vijeća ministara.

U ranijim sazivima Vijeća ministara dok su predsjedavajući bili Nikola Špirić i Adnan Terzić, Vijeće ministara BiH donosilo je odluke kojim je 11. juli –  Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglašavan kao dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine.

Ove godine, na 20. godišnjicu genocida, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopano 136 identificiranih žrtava čime će se ukupan broj povećati na 6.377. Inače, traga se za više od 8.000 sreberničkih žrtava, a na kamenu – ploči postavljenom u skoplu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari naveden je broj 8.372, koji nije konačan.

Vlada Federacije BiH prije nekoliko dana donijela je odluku da se 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglasi Danom žalosti u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH.

 

(Vijesti.ba/Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*