Na stolu sedma verzija Rezolucije o Srebrenici, čeka se odgovor Moskve

Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države sinoć su Ruskoj Federaciji uputile novu, sedmu verziju Rezolucije o Srebrenici.

Nova verzija je rezultat trostrukog odlaganja jučerašnjeg izjašnjavanja o Rezoluciji, a zbog navodne neusaglašenosti oko konačne verzije teksta.

Delegacija Ruske Federacije pri Vijeću sigurnosti UN-a novu je verziju Rezolucije proslijedila u Moskvu odakle se u toku dana očekuje konačni odgovor, javlja Blic.

Iako za sada nije poznata priroda izmjena koje su učinile delegacije Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, očekuje se da će sadržaj Rezolucije biti poznat u toku dana.

Danas u 16 sati trebala bi da počne sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj bi konačno došlo do izjašnjavanja o Rezoluciji. Da bi ona bila izglasana kao obavezujući dokument, za nju treba da glasa dvotrećinska većina, devet od 15 članica bez uloženog veta stalnih članica.

Podsjećamo, Ujedinjeno Kraljevstvo jučer je podnijelo šestu verziju rezolucije, šestu po redu. U njoj se nalazi formulacija o osudi genocida u Srebrenici kako je jasno naznačeno u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Također, u rezoluciji se govori i o osudi svih drugih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni na svim stranama.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*