Vučić: Britanska verzija rezolucije neće biti usvojena

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uvjeren je da Vijeće sigurnosti UN ni danas neće usvojiti britansku rezoluciju o Srebrenici u sadašnjem obliku.  Vučić je rekao da je lično dobio takve garancije i da nema mogućnosti da taj stav bude promijenjen, osim “ako ne dođe do teksta rezolucije koji ne bude ni nalik postojećem”.

“Smatramo da ta rezolucija nije za smisao imala pomirenje. To možemo da uradimo samo mi, pravoslavni i muslimani, Srbi i Bošnjaci, koji živimo na ovim prostorima”, rekao je Vučić sinoć na konferenciji za novinare u Beogradu poslije sjednice Vlade Srbije.

On je istakao da su proteklih dana vođeni razgovori sa najvišim predstavnicima Ruske Federacije, da su razmjenjene poruke sa predstavnicima Kine i sa svim članicama Vijeća sigurnosti UN. “Srbija će uspeti da izbjegne ono što samo jedno pleme iz Ruande nije uspelo. Bili bismo jedini narod na svijetu optužen za genocid, ali to se, kako stvari stoje, neće dogoditi. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli, Kini, Rusiji, Venecueli, Angoli i mnogim drugima koji su se javljali i bili spremni da pomognu”, istakao je Vučić.

On je naveo da ruski partneri za veto u Vijeću sigurnosti na rezoluciju o Srebrenici nisu ništa tražili od Srbije.

“Nikakve cijene nema, niti nam je šta ko tražio, niti smo šta nudili. Mi ništa nismo nudili sem principa, poštovanja međunarodnog prava, odbrane od poniženja našeg naroda i naše zemlje”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ne likuje, kao što nije željela da licitira brojem žrtava, niti da negira odgovornost za zločin.

Vučić je naglasio da Srbija najiskrenije želi da pruži ruku svojim susjedima i da im pomogne da uđu u dijalog, ali da neće poniženje.

“Kao što smo rekli, pokazaćemo da imamo hrabrosti, odvažnosti i odlučnosti, po cijenu ličnih karijera, suprotstavićemo se nekim od najvećih sila braneći otadžbinu, plavo-crveno-bijelu zastavu, da pokažemo da Srbiju niko ne može da gazi”, naveo je Vučić.

On je ukazao da svaki zločin ima ime i prezime, i u Kravici, Bratuncu, Srebrenici, Jasenovcu, Jadovnu i svakom drugom mjestu. “Nema kolektivne krivice ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka”, rekao je Vučić. Premijer Srbije je ponovio da britanska rezolucija o Srebrenici nije bila u pravcu pomirenja i da je stoga Srbija bila protiv nje, ali da nije i da nikada neće biti protiv žrtava, te protiv Hrvata i Muslimana.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN o britanskoj rezoluciji o Srebrenici trebalo bi da bude održana danas, nakon što je dva puta odgođena zbog nemogućnosti postizanja konsenzusa o ovom pitanju.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*