Više od 9.000 učesnika “Marša mira 2015″ krenulo prema Potočarima

Više od 9.000 učesnika “Marša mira Nezuk – Potočari 2015″ krenuli su jutros na trodnevni put u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli, potvrdio je predsjednik Pododbora za Marš Hamdija Fejzić.

“Marš mira 2015″ je jedna od najznačajnijih aktivnosti u okviru obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Slobodne zone Un-a” Srebrenica.

“Raduje nas što među učenicima ima i male djece i starijih osoba i za sada sve ide prema planu”, kazao je Fejzić.

Također je dodao da su Oružane snage BiH osigurale šatore za spavanje, te da su napravljeni punktovi s cisternama za vodu.

“Hranu dijelimo samo postačima, a dok ostali učesnici nose hranu sa sobom”, objasnio je.

Učesnici Marša planiraju 10. jula stići u Potočare, gdje će 11. jula prisustvovati kolektivnoj dženazi za 136 žrtava, među kojima je i 18 maloljetnika.

Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici ovog pohoda prolaze maršutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*