Angela Merkel danas dolazi u BiH

Kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel danas će boraviti u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje će razgovarati sa najvišim zvaničnicima zemlje. Ona je uoči dolaska izjavila kako, iako sporo, Bih napreduje na evropskom putu.

Kako je predviđeno protokolom, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić će, uz najviše državne i vojne počasti, dočekati kancelarku Merkel nakon čega će uslijediti sastanak delegacija BiH i SR Njemačke.

Predviđen je i radni ručak kancelarke Merkel s članovima Predsjedništva BiH.

Tokom boravka u Sarajevu Merkel bi trebala posjetiti i izložbu u Galeriji „11/07/1995. i susresti se s predstavnicama Udruženja „Majke Srebrenice“.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je ranije kazao Feni da je sama izjava njemačke kancelarke Angele Merkel da su primjetni pozitivni pomaci u zemljama regiona u smislu razvoja ka evropskim integracijama, posebno u BiH, nešto što raduje i ohrabruje i „predstavlja vrlo ozbiljan podsticaj da se svi dodatno i angažirano potrudimo da realiziramo ona obećanja koja smo dali prilikom usvajanja inicijative o daljem putu BiH ka Evropskoj uniji“.

“Riječ je o prvoj zvaničnoj posjeti kancelarke Merkel Bosni i Hercegovini i to zasigurno predstavlja višeznačnu poruku za BiH. Dakle da postoji snažno opredjeljenje EU ka daljem proširenju, što govori o ozbiljnoj i sigurnoj evropskoj izvjesnosti za BiH”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

S druge strane, dodaje on, to znači podsticaj našim daljnjim reformama koje treba provesti u oblasti evropskih integracija, ekonomije i svakako u oblasti vladavine prava.

Zvizdić navodi kako će to sigurno biti dobra prilika da se razgovara i o daljnjem razvoju ekonomskih odnosa između BiH i Njemačke, „kao našeg vodećeg vanjskotrgovinskog partnera u okviru EU“.

“Zasigurno će to biti dobra prilika da kancelarku Merkel upoznamo s aktuelnom situacijom u BiH i zatražimo dodatnu podršku svim evropskim i ekonomskim procesima i procesima na vanjskopolitičkom planu koji nas očekuju u narednom periodu. Dakle, zaista vrlo ohrabrujuća, podsticajna posjeta, s obzirom na kapacitet koji Njemačka ima u okviru EU, koji ima generalno na globalnom planu i posjeta koja bi, prema meni, trebalo da dovede do jačih integrativnih procesa, ne samo u BiH nego i regiji zapadnog Balkana”, kazao je Zvizdić.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*