Oko 150 volontera u Srebrenici će postaviti 100.000 keramičkih kostiju

Oko 150 volontera iz Bosne i Hercegovine i svijeta 9. i 10. jula će u Srebrenici postaviti 100.000 keramičkih kostiju kao spomen životima izgubljenim u genocidu.

Volonterska akcija “Polaganje kostiju“ koja počinje danas, organizirana je u okviru četverodnevnog događaja “Obični heroji/milion kostiju“ u Memorijalnom kompleksu Potočari, čiji je cilj edukacija mladih o temama poput moralne hrabrosti, umjetnosti i izgradnje mira, medija i socijalne promjene i memorijalizacije.

“To će biti prvi put u historiji BiH da ovoliki broj mladih iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, SAD-a, Češke, Holandije učestvuje u postavci instalacije, rađene za projekt “Milion kostiju“. U National Mallu u Vašingtonu nagrađivani projekt predstavljen je 8. juna 2013. godine, kojem se pridružilo oko 2.500 volontera iz SAD-a. U Srebrenici očekujemo da nas se pridruže učesnici “Marša mira” ,istakla je  direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić.

Vizuelni efekt instalacije, tvrdi, pokazat će stravične razmjere genocida u Srebrenici.

Velma Šarić je izrazila zahvalnost Vijeću Evrope u BiH, koje je podržalo ovaj socijalni umjetnički projekt koji koristi vještine edukacije, ručnog stvaralaštva i javnih instalacija kako bi se podigla svijest o genocidu i masovnim zločinima.

“Ponosni smo na ovaj projekt, koji je važan kao podstrek na empatiju i da nas podsjeti da smo svi isti, rekla je šefica Ureda Vijeća Evrope Mary Anne Hennessy.

Nakon panela o temi “Pristupi naslijeđu genocidu“ Centar za postkonfliktna istraživanja 10. jula upriličit će zvanično otvaranje instalacije “Milion kostiju“ u prisustvu gradonačelnika Srebrenice Ćamila Durakovića.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*