Marš mira protiče po planu i bez problema

Učesnici Marša mira, među kojima su biciklisti i maratonci iz Bihaća, te učesnici Marša mira iz Sarajeva približavaju se Potočarima.

Jedan od organizatora Marša mira Sarajevo – Nezuk – Potočari Muhamed Papić potvrdio je da sve protiče prema planu.

“Vrijeme nas je danas poslužilo, jer nema više vrućina, tako da učesnici lakše hodaju”, objasnio je Papić.

Njih 70 je krenulo 3. jula iz Sarajeva u Potočare na osmodnevni put dug 240 kilometara, kako bi odali počast ubijenim Srebreničanima.

Oko 220 učesnika Biciklističkog maratona Bihać – Potočari trenutno su u Travniku, a večeras bi trebali stići u Sarajevo.

Organizator ovog biciklističkog maratona Ermin Lipović kaže da učesnici imaju još puno snage te da za sada nisu imali nikakav problem.

Učesnici Super-maratona Bihać – Potočari trenutno se nalaze u Ilijašu i trče prema Olovu.

Organizator Jasmin Halilagić izjavio je da su trkači u punoj snazi te da doktor koji je u njihovoj pratnji još nije morao intervenirati.

“Atmosfera je jako dobra, prvenstveno zbog razloga zbog kojeg trčimo. Nema stajanja i nema predaje”, poručio je Halilagić.

U Super-maratonu učestvuje 27 trkača, koji planiraju pretrčati oko 500 kilometara štafetno i neprekidno.

Učesnici tradicionalnog Ultramaratona Vukovar-Srebrenica, posvećenog 20. godišnjici genocida u Srebrenici, stigli su do Zvornika.

Šest trkača, među kojima su četiri hrvatska branitelja, planiraju u pet etapa pretrčati 240 kilometara. U prosjeku pretrče oko 50 kilometara dnevno.

Organizator Ultramaratona Kemal Bukvić kazao je da trkači još imaju snage i želje da završe Ultramaraton.

Maratonci su krenuli 6. jula iz Memorijalnog centra Ovčara u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Svi učesnici će sutra u poslijepodnevnim satima stići u Potočare, te se priključiti koloni Marša mira Nezuk -Potočari u kojoj je oko 9.000 učesnika.

Nakon toga, 11. jula prisustvovat će dženazi i ukopu 136 ubijenih Srebreničana.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*