SAD:Milion kostiju na travnjaku u Washingtonu

Milion kostiju postavljeno je na travnjaku vašingtonskog nacionalnog parka između memorijalnog centra Abraham Lincoln, sa jedne, i Kapitola s druge strane kako bi skrenuli pažnju i izazvali akciju američke vlade na genocide koji se dešavaju širom svijeta.

Kosti korištene u simboličnoj masovnoj grobnici su napravljene u svakoj saveznoj državi SAD-a, ali i u nekim stranim zemljama.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC) odlučio je da iskoristi ovu ideju tako što će postaviti instalaciju “Milion kostiju”, koja je napravljena od 100.000 keramičkih kostiju, ispred Fabrike akumulatora u Potočarima. Kosti će biti postavljene na travi ispred zloglasne fabrike u subotu, 11. jula u 14 sati.

“Ako budemo poricali nećemo imati mogućnost da se suočimo sa prošlošću. Ove kosti treba da ostanu i ostat će kao trajna instalacija. Ostat će kroz trajnu umjetničku postavku u Potočarima i svjedočit će generacijama koje dolaze, kada jednog dana ne bude preživjelih, kada ne bude dženaza, da mladim ljudima mogu vizuelno pokazati koliki broj masovnih grobnica je imala BiH”, rekla je za Anadoliju direktorica PCRC-a Velma Šarić.

 
(AA/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*