Grčka: Novine sve tanje, a lijekova sve manje

Štamparije u Grčkoj se zbog kontrole kapitala suočavaju sa problemom nedostatka novca za uvoz papira, zbog čega su grčke novine primorane da smanje broj stranica.

Grčke štamparije, usljed ograničenja podizanja novca u bankama, ne mogu da uvezu dovoljnu količinu roto-paira zbog čega su štampani mediji smanjili broj strana svojih izdanja kako bi zalihe što duže trajale.

Regionalne novine sa slabijim tiražom morale su potpuno da obustave štampanje svojih izdanja, prenosi francuski list Tribin.

Najprodavaniji grčki list “Ta Nea” u svom izdanju od 1. jula napisao je: “Novine koje držite u rukama imaju samo 32 strane, jer naše zalihe papira neće beskonačno trajati”.

Isti slučaj je i sa regionalnom štampom. Empros, najčitaniji list na ostrvu Lezbos,  smanjio je broj strana sa 20 na 16, a list Patris, najtiražnije novine na ostrvu Kritu, prepolovile su broj strana.

Sekretarijat za štampu je juče objavio saopštenje u kom navodi:”Privremeno ili trajno obustavljamo objavljivanje regionalnih dnevnih novine zbog poteškoća u snabdijevanju papirom za štampu”, uz napomenu da će one i dalje primati državnu pomoć.

U očekivanju ponovnog otvaranja banaka i autorizacije virmana u inostranstvu, većina industrija živi od zaliha.

Građene, međutim, daleko više zabrinjava nestašica lijekova sa kojom se suočavaju.

“Ne mogu da radim bez lijekova, medicinskog materijala i hrane za bolesnike. Ljudski životi su u opasnosti i potrebno je nešto da se preduzme prije nego što dospemo u poziciju iz koje nema povratka”, upozorava direktor bolnice Elpis u Atini, koji se nada da će EU pomoći Grčkoj da izađe iz aktuelne krize.

Evangelos Kolotronus, direktor grčke fabrike lijekova Adelko takođe očekuje pomoć i razumijevanje evropskih partnera, prije svega zato što najveći dio uvoza ovog proizvođača dolazi iz Njemačke, Francuske i Švajcarske.

“Imamo zalihe za još dva mjeseca. Uputili smo zahtjev ministarstvu da plati nekoliko narudžbina u vrijednosti od 160.000 eura. Bojim se da će za to biti potrebno vremena”, dodao je  Kolotronus.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*