Odbrana Azre Miletić zatražila prebacivanje suđenja iz Suda BiH

Odbrana sudije Azre Miletić, optužene za primanje mita, zatražila je prebacivanje suđenja na Opštinski sud u Sarajevu, zbog sumnje u pristrasnost Suda BiH.

S obzirom na činjenicu da je Miletić radila 11 godina u Sudu BiH, odbrana smatra da nije moguće otkloniti sumnju o pristrasnosti sudija u ovoj instituciji.

U zahtjevu koji je odbrana podnijela 6. jula navodi se da su, nakon hapšenja Azre Miletić u februaru, “njene kolege davale obavještenja za javnost i sazivale vanrednu konferenciju za novinare, iznoseći pritom stavove da je ovaj slučaj pokazatelj opredijeljenosti pravosudnih institucija BiH da se razračunaju sa koruptivnim radnjama, čak i unutar vlastitih redova”.

“Ne treba zanemariti da je optužena 10 godina član apelacionog vijeća Krivičnog odjeljenja i da bi konačnu odluku u ovom postupku, ukoliko bi se nastavio voditi pred Sudom BiH, donijele upravo kolege sa kojima optužena radi niz godina”, navodi odbrana, prenosi Birn.

Branioci Edina i Jasenka Rešidović konstatovali su činjenicu da je riječ o sudiji Suda BiH.

Podsjećamo, sudiju Apelacionog odjeljenja Suda BiH Azru Miletić i osobe protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH, Ramu Brkića i Senada Šabića uhapsili su 25. februara pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

U optužnici se navodi, da su Šabić i Brkić Azri Miletić obećali novčanu naknadu kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem im se sudilo za organizovani kriminal. Ona je, prema optužnici, pristala na to i od posrednika primila dio obećanog novca.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*