Danas se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici

Danas će u Potočarima biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 136 žrtava genocida. Svi oni stradali su u julu 1995. godine, u nizu zločina koji su počeli tačno prije 20 godina i u kojima je stradalo više od 8.000 ljudi. Te zločine su Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) okarakterizirali kao genocid.

Najmlađe žrtve koje će 11. jula biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima su četiri šesnaestogodišnjaka koji će biti ukopani pored svojih očeva, te četvorica, također šesnaestogodišnjaka, koji će biti ukopani zajedno sa svojim očevima. Danas će u Potočarima ukupno biti ukopano 18 maloljetnika.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Jusuf Smajlović, koji je ubijen sa 75 godina, a koji će biti ukopan zajedno sa sinom i unukom. Ove godine će biti ukopan i Ismet Mehmedović sa svoja tri sina: Fikretom, Rifetom i Salihom.

U Memorijalnom centru Potočari od 2003. do prošle godine ukopano je 6.166 žrtava genocida u Srebrenici, kao i 75 osoba koje nisu žrtve genocida, ali za koje su porodice željele da budu ukopane pored svojih očeva, braće i djedova.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*