Srebrenica, grad koji očekuje da će se nakon 20 godina od genocida stvari konačno promijeniti na bolje

Slika Srebrenice 12. jula je potpuno drugačija u odnosu na prethodne dane, posebno jučerašnji, 11. juli, kada su ovaj grad, povodom 20. godišnjice od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, posjetile desetine hiljada ljudi, političara, novinara…

Ekipa Anadolu Agency (AA) i danas je boravila u ovom gradu. Ulicama ovog grada danas samo šetaju njeni malobrojni građani, koji tu žive i mimo 11. jula. Oni su tu i kada svi ostali zaborave ovaj grad, simbol stradanja jednog naroda.

Pokušavaju unaprijediti mir i suživot koji im je potreban nakon što su odlučili zajedno živjeti u ovom gradu. Oni najbolje znaju kako je njima u gradu u kojem većinom žive starije osobe, u kojem nema pekare, mesnice, mjesta za mlade, ali ni fabrika u kojima bi mladi našli zaposlenje.

Svi su se vratili u svoje gradove, a Srebreničani su ostali opet sami. Ponovo će zaživjeti 11. jula sljedeće godine.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je da je “juče i svijet mogao da vidi da je proteklo 20 godina i da ovi narodi nisu baš na nekom stepenu pomirenja koje se očekivalo od njih nakon dvije decenije”. Poručio je da su bitni ljudi koji su danas u ovom gradu.

“Vidjeli smo da još uvijek postoji ta emocija, revolt i reakcija, da mogu da se nedaj Bože dese stvari kao juče. Vjerujem da će i svijet imati sada malo drugačiji pristup, možda veće prisustvo u BiH i regionu i da ćemo probati iz ovog izvući pouku da se na neki način mijenja koncept kako se miriti, da li će to biti politikanstvo i podržavanje retorika nacioprimitivizma ili će konačno neko početi da razmišlja u zemljama da se narodi moraju miriti i to je bez alternative ili da se ponovo ratuje. Ovdje nema trećeg. Ja ne znam ko je danas u ovoj državi za rat. Ne vjerujem da je iko, ali ničim ne pokazuju da su za mir, to je ono što nas na neki način brine”, poručio je Duraković.

Dodao je da se “moramo opredijeliti – rat ili mir”.

“Niko nije za rat onda je mir bez alternative. E, onda hajmo se miriti, hajmo pružati ruke jedni drugima da bi bilo bolje našoj djeci. To je suštinska poruka”, poručio je Duraković.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*