Danas u Sarajevu sastanak predstavnika EK i izvršne vlasti u BiH

Evropska komisija odlučila je da zaustavi organizaciju plenarne sjednice Struktuiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana za 13. i 14. juli u Sarajevu, te za danas najavila sastanak s predstavnicima izvršne vlasti u BiH, odnosno ministarima pravde BiH, Federacije BiH (FBiH), Republike Srpske (RS) te predsjednikom Pravosudne komisije Brčko distrikta.

Evropska komisija primila je na znanje nedavnu raspravu o Struktuiranom dijalogu u Vijeću ministara BiH i među nadležnim akterima, te je, ističu, stoga potreban hitan angažman sa izvršnim vlastima širom BiH.

Uzevši u obzir i trenutni politički kontekst, Evropska komisija smatra da treba raspraviti sve aspekte koji se odnose na funkcioniranje Struktuiranog dijaloga, sa stavom da treba zajednički usaglasiti metodologiju rada, procedure i druga pitanja u vezi s budućim uspostavljanjem formalnog Pododbora za pravosuđe, unutarnje poslove i sigurnost, kao i jasnog plana rada u narednim mjesecima na ključnim reformskim prioritetima.

Stoga je za danas sazvan sastanak s predstavnicima izvršne vlasti, na kojem bi bili riješeni svi ovi aspekti.

Evropska komisija je također tražila da budu održani preliminarni razgovori o tome kako nastaviti suštinske reformske procese i procesuiranje predmeta ratnih zločina. Evropska komisija računa na jasnu posvećenost načinima za napredak reforme pravosuđa, također i u okviru nove Strategije za reformu pravosuđa u BiH.

To će doprinijeti već postignutim glavnim rezultatima Struktuiranog dijaloga o pravosuđu: procesuiranju predmeta ratnih zločina i razvijanju mjera za profesionalizam, odgovornost, nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

Evropska komisija očekuje da se sve vlasti aktivno angažiraju na obnavljanju Struktuiranog dijaloga, putem kredibilnog i efikasnog planiranja budućih aktivnosti i, zatim, progresivnim pokretanjem reformi neophodnih za konsolidiranje nezavisnog, efikasnog, odgovornog i profesionalnog pravosudnog sistema u BiH, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*