Zvanično: Asmir Begović novi golman Chelseaja

Bh. reprezentativni golman Asmir Begović zvanično se oprostio od engleskog premijerligaša Stoke Cityja i potpisao za londonski Chelsea. Transfer je potvrđen i putem oficijelne stranice aktuelnog prvaka Engleske.

Dugo se spekulisalo da će Begović ovog ljeta napustiti Stoke City i karijeru nastaviti u nekom većem klubu. Zahvaljujući njegovim sjajnim partijama, za Begovića su bili zainteresovani i velikani poput Liverpoola i Manchester Uniteda. U tu utrku se uključio i Chelsea, koji je na kraju bio najkonkretniji i tako doveo bh. reprezentativca u svoje redove.

Dvadesetosmogodišnji Begović je potpisao četverogodišnji ugovor i drugo je Chelseajevo pojačanje ovog ljeta nakon što je na posudbu stigao kolumbijski napadač Radamel Falcao.

“Veoma sam sretan zbog dolaska u Chelsea. Nakon što sam razgovarao s menagerom, osjećam da ovdje mogu napraviti i biti važan dio ovog tima. Radujem se upoznavanju s novim kolegama u srijedu”, izjavio je Begović za oficijelnu stranicu Chelseaja.

Putem Twittera se oprostio od bivšeg kluba i navijača.

“Hvala svima iz Stokea, predsjedniku Coatesu, trenerima Hughes i Pulisu, treneru golmana Andyju Quyju i svim mojim saigračima, a posebno navijačima koji su dobro prihvatili moju porodicu. Bilo mi je lijepo u Stokeu, ali sam morao iskoristiti priliku i nastaviti svoj razvoj. Ponosan sam na ono što sam postigao u Stokeu, radio sam s odličnim igračima. Želim vam sve nabolje u narednoj sezoni”, napisao je Begović na Twitteru.

Asmir je u Stoke City stigao 2010. godine iz Portsmoutha, a upisao je 172 nastupa. Tokom boravka na stadionu Britannia je uspio postići i pogodak iz svog šesnaesterca, a to se dogodilo u novembru 2013. godine na utakmici protiv Southamptona.

Begović je rođen u Trebinju 20. juna 1987. godine. Igrao je za mlade timove Kirchhausena, Southwest Stinga i Portsmoutha. Za prvi tim Portsmoutha je debitovao 2005. godine, a u narednih pet godina je između ostalog bio na posudbama u La Louviereu, Macclesfield Townu, Bournemouthu, Yeowil Townu i Ipswich Townu. Godine 2010. je prešao u Stoke, a od danas je član Chelseaja.

Što se tiče reprezentativnih nastupa, od 2004. do 2007. godine je nastupao za U20 reprezentaciju Kanade, a od 2009. godine je reprezentativac BiH. Za Zmajeve je upisao 41 nastup.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*