NSRS danas o odluci o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH

Deseta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti razmatran prijedlog entitetskog predsjednika Milorada Dodika, o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj biće održana danas ili sutra, u zavisnosti od trajanja devete posebne sjednice.

Datum održavanja ove sjednice uslovljen dužinom trajanja devete posebne sjednice na kojoj bi se, prema predloženom dnevnom redu, trebalo raspravljati o radu “Elektroprivrede RS-a” što su zatražili poslanici opozicije.

U međuvremenu je suspendovana odluka o poskupljenju struje u Republici Srpskoj.

Ako rasprava o “Elektroprivrede RS-a” ne bude uvrštena u dnevni red devete posebne sjednice, odmah bi počela 10. posebna sjednica o raspisivanju odluke o referendumu u Republici Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je i referendumsko pitanje koje glasi: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”

Ukoliko bi Narodna skupština Republike Srpske usvojila odluku o referendumu, on bi se trebao održati u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu te odluke. Ta odluka bi, ukoliko bude usvojena, morala bi biti potvrđena i u Vijeću naroda Republike Srpske.

Međutim, izvjesno je da bi na tu odluku veto uložio Klub Bošnjaka, što bi usporilo njeno stupanje na snagu .

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*