“Pozvat ću članove Predsjedništva BiH u Beograd, prihvatam izvinjenje Izetbegovića“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedjeljak navečer će u utorak zvanično pozvati sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u posjetu Beogradu, ili bilo kojem gradu u Srbiji, bilo kada.

On je rekao da prihvata izvinjenje bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegiovne Bakira Izetbegovića.

“On (Izetbegović) mi je garantovao sigurnost nekoliko dana prije toga”, rekao je Vučić za RTS.

“Bakir mi je garantovao sigurnost. Pravio se da me ne vidi, nije se ni pozdravio sa mnom. Nijedna delegacija nije ostala pored mene. Moj problem je što nisam htio da spustim glavu“, kazao je Vučić i poručio da Izetbegović, da je došao u Srbiju, nikada ne bio mogao da bude napadnut.

Gradićemo mir, a razni kreteni neće moći da unište budućnost Balkana”, kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je zahvalio Ćamilu Durakoviću i majkama žrtava na način kako su ga primili i da bi mu najveća čast bila ako bi bilo kada te iste žene, koje su izgubile svoj najmilije, htjele da ga prime.

Premijer je posebno zahvalio svim Bošnjacima iz Srbije i Bosne.

Halo Vučiću javi se na “gluhi” telefon

Izetbegović je ranije u ponedjeljak kazao kako je pokušao razgovarati s Vučićem, slao mu SMS poruke, ali da se on ne javlja.

“Postoji s njegove strane izvjesna ljutnja, ali vidjet ćemo”, rekao je Izetbegović uoči sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije u Sarajevu, prenosi Fena.

Izetbegović je rekao da je jedan napadač uhapšen odmah prvog dana, a da ostalo ne zna.

Ali, s obzirom da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ima preciznije informacije o tome, u ponedjeljak će s predsjedavajućim Vijećem ministara Denisom Zvizdićem, koji prisustvuje sjednici Predsjedništva SDA, razgovarati i o tome.

Komentirajući neke medijske natpise da su organizatori napada na Vučića zapravo Izetbegoviću bliske osobe i njegovoj struji u SDA, Izetbegović je kazao da to nije i ne može biti tačno.

“Ne daj Bože, ja sam kazao da sam posramljen onim što se desilo premijeru Vučiću. Vidio sam u njemu jednu nadu, da popravimo odnose na Balkanu, da popravimo odnose između Bosne i Hercegovine, Srbije, Bošnjaka i Srba, i još uvijek imam tu nadu”, rekao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA osudilo napad

Dodao je kako “nikada ne bih ‘pucao sam sebi u nogu, ne daj Bože da bih tako nešto uradio”.

“Izuzetno sam zainteresiran za normalizaciju, za saradnju, a Vučić može izuzetno važnu ulogu odigrati u tome, tako da to ne bih uradio nikada i nikome, pogotovo ne njemu”, naglasio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici najoštrije je osudilo napad i zatražilo hitnu i efikasnu istragu kojom će biti otkriveni počinioci i utvrđeni eventualni sigurnosni propusti.

U saopštenju iz SDA ističe se da stranačkog Predsjedništvo odbacuje, kako se navodi, “neosnovane tvrdnje obavještajnih struktura i pojedinih medija u Srbiji” u vezi sa napadom na Vučića.

“Najviši organi BiH, kao i sama SDA, najoštrije su osudili napad na Vučića i uputili izvinjenje premijeru Srbije. Zabrinjava činjenica da se ovaj napad koristi za objavljivanje izmišljenih konstrukcija koje dodatno komplikuju odnose ne samo dvije zemlje, nego i naroda u BiH”, piše u saopštenju SDA, prenose agencije.

(RTv7/Moj Portal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*