Impresivan rezultat BiH tima na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO)

Tim mladih matematičkih genijalaca iz naše zemlje i dalje niže sjajne rezultate, ovog puta je u pitanju Međunarodna matematička olimpijada (IMO) koja se ove godine održava na dalekom Tajlandu!

Naš tim se vraća sa dvije bronzane medalje i četiri počasne pohvale, nosioci medalja su Milica Đukić te Salko Zlatko Lagumdžija, sin bivšeg lidera SDP BiH, koji je među prvima svoju roditeljsku radost i ponos podijelio na društvenoj mreži.

Facebook post Zlatka Lagumdžije prenosimo u cijelosti:

Vođstvu puta, ljudima koji su spremali i vodili naš tim, Dini Kamber, Marku Čišiću i Admiru Beširoviću, mladim matematskim BH Olimpijcima, dobitnicima bronzanih medalja (Bronze Medal), Salko Zlatko Lagumdžiji i Milici Đukić i dobitnicima Počasnih pohvala (Honorable Mention) Neira Kurtović, Adisa Bolić, Mirza Arnaut i Demir Papić.

BH ekipa je napravila jedan od najboljih rezultata, 43. mjesto u konkurenciji 577 takmičara iz 104 države sa 5 kontinenata, u našoj 23 godine dugoj istoriji državnog predstavljanja na Matematičkim Olimpijadama.

10 država EU je bolje od nas ali smo zato bolji od preostalih 18 zemalja EU. Iza nas su ostale ekipe od kojih smo neke po prvi put u istoriji pobijedili, Holandija, Češka, Švajcarska, Grčka, Belgija, Austrija, Švedska, Danska, Norveška, Španija, Slovenija, Finska,… Malezija, Argentina, Pakistan, Kuba, Cile,…Sa Zapadnog Balkana od naše ekipe je bolja bila samo Srbija, ali im nikada nismo bili tako blizu.

Našoj ekipi je izgleda najteže bilo skupiti sredstva i podršku da odu na takmičenje. Pošto se ponosno slikaju sa našom državnom zastavom, funkcionisu kao pravi tim, ponašaju se i bore po principu svi za jednog jedan za sve, ne svađaju se niti se tuku – onda nisu pažnje vrijedna vijest. Zato se ovim putem zahvaljujem svima koji su mi se javljali kada su na internetu došli do informacije o uspjehu našeg tima i medalji “prve ploče” našeg tima .

Ponosan sam kao otac na uspjeh zbog kojeg bih bio ponosan na svako dijete koje ovako predstavlja našu zemlju. Salko Zlatko Lagumdšija je ovim postigao, do sada , bar meni nepoznat, trostruruki uspjeh u tri mjeseca. Maj, juni, juli 2015 : Bronzana medalja na Balkanskoj Olimpijadi iz Matematike u Atini, Zlatna Medalja i Grand Award (Velika Nagrada) za muziku i pjesmu “Planet B” na međunarodnoj Genius Olimpijadi u State University New York, i konačno kruna svega , danas, Bronzana medalja na Internacionalnoj Matematičkoj Olimpijadi u Tajlandu.

Naša djeca, širom svijeta, pokazuju da su bolja od nas i da bas zbog toga imamo razloga za ponos i vjeru u bolju budućnost.

IMO je prvi put održana u Rumuniji 1956.godine uz učešće 7 zemalja da bi sutra medalje i pohvale dijelili između učesnika iz 104 države.”

(RTv7/Moj portal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*