Usvojena odluka o raspisivanju referenduma u RS-u

Narodna skupština Republike Srpske nakon dvodnevnog zasjedanja usvojila je odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Za odluku je glasalo 45 zastupnika dok je 31 zastupnik bio suzdržan. Prema dnevnom redu, referendum bi trebao biti održan u periodu od šest mjeseci.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je zastupnicima kako precizan datum održavanja referenduma nije određen s obzirom na to da će se predstavnici bošnjačkog naroda najvjerovatnije pozvati na vitalni nacionalni interes u Vijeću naroda Republike Srpske.

Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, rekao je za Klix.ba kako će bošnjački političari u bh. entitetu Republika Srpska svakako usporiti proces raspisivanja referenduma, ali i da je siguran kako će Ustavni sud RS koji ne djeluje u skladu s Ustavom i zakonima, odlučiti da ipak povrede nacionalnog interesa nije bilo.

Predstavnici srpskog naroda kazali su danas da su odluke Suda i Tužilaštva BiH pristrasne i da su usmjerene protiv srpskog stanovništva.
Dodik je dodao kako je Tužilaštvo BiH pod direktnim utjecajem Stranke demokratske akcije, te kako je visoki predstavnik nametnutim zakonima stvorio novi sistem pravosuđa u BiH koji funkcioniše u suprotnosti s vladavinom prava.

On je otvoreno pozvao građane entiteta RS da tuže visoke predstavnike u zemljama iz kojih dolaze, najavljujući kako će RS omogućiti čak sredstva iz budžeta za pružanje pravne pomoći svima onima koje su oštetili visoki predstavnici.

Kazao je da entitet RS u referendumu nema nikakvu skrivenu namjeru, te da ova odluka neće ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

“Referendumom nemamo skrivene namjere, ali ako ne bude uvažena naša volja i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovaj narod i RS imat će pravo da se očituju o svom statusu”, rekao je Dodik.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) nedvosmisleno su izjavili da bi najavljeni referendum u Republici Srpskoj o ovlastima visokog predstavnika i pravosuđu BiH predstavljao fundamentalno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Izjavu PIC-a nije podržao jedino ruski ambasador Petar Ivancov.

Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska, 2. jula je uputio zahtjev Narodnoj skupštini RS za razmatranje donošenja odluke o referendumu o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH. Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je referendum legalno i legitimno demokratsko pravo građana RS da izraze stav o svakom pitanju od njihovog interesa.

(klix.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*