Drugo pretkolo Evropa lige: Željezničar u gostima Ferencvarošu

Nogometaši Željezničara danas u Mađarskoj igraju prvu utakmicu drugog pretkola Evropske lige protiv Ferencvaroša.

Plavi vjeruju u pozitivan rezultat, ali uz veliku dozu opreza. Šef stručnog štaba FK Željezničar Milomir Odović je istakao da Plavi neće igrati defanzivno i da moraju iskoristiti svoje šanse. Dodao je da je Ferencvaroš odlična ekipa.

– Igramo protiv odličnog protivnika. Imam dovoljno godina da pamtim kada je Ferencvaroš bio u vrhu evropskog fudbala. Mislim da u ovom trenutku imaju bolju ekipu i bolji rejting u Evropi. Imaju sjajne navijače i mislim da su najbolja mađarska ekipa – rekao je Odović.

Odović je naveo da je Željezničar mlada ekipa s mnogo kvalitetnih mladih igrača željnih dokazivanja, koji traže svoje mjesto izvan BiH. Vjeruje da će biti teška utakmica, ali se svejedno nada pozitivnom rezultatu.

“Svako i najmanje opuštanje ekipe poput Ferencvaroša kažnjavaju. Moramo biti maksimalno ozbiljni i dobro izgledati kao tim. Svaki igrač na svojoj poziciji treba odgovoriti zahtjevima. Moramo kvalitetno držati loptu, ne smijemo se povlačiti i svaku priliku koja nam se ukaže trebamo iskoristiti. Nemamo imperativ da žurimo, mislim da će odlučiti nadmudrivanje na sredini terena”, jasan je bio Odović.

Atmosfera u taboru bh. viceprvaka je odlična, a trener Željezničara Milomir Odović uoči odlaska u Mađarsku osvrnuo se i na susret Sarajevo – Lech, te naveo da je Ferencvaroš negdje u rangu sa Poljacima.

– Mislim da je Ferencvaroš u rangu s Lechom, tako da u svakom trenutku moramo biti maksimalno koncentrisani i oprezni ukoliko želimo ostvariti dobar rezultat pred uzvrat u Sarajevu. Naš cilj je plasman u 3. pretkolo, ali sutra će u fokusu biti pristup igri – rekao je Odović.

“Moramo kvalitetno držati loptu, ne smijemo se povlačiti. Svaka prilika da ugrozimo gol mora biti iskorištena. Nemamo imperativ da odmah jurimo prema njihovom golu, neko nadmudrivanje na sredini terena će odlučivati ko će imati više šansi. Malo smo uslovno rečeno neiskusni i to nam može biti problem, ali i prednost. Moramo imati timski duh, ako budemo pametno igrali sigurno će nam se otvoriti prostor za nešto više. Cilj je proći u 3. pretkolo, no u ovom trenutku mev intetresuje samo igra i pristup, zaključio je Odović.

Napadač Željezničara Riad Bajić uz respekt prema protivniku vjeruje da njegov tim uz ispravan stav može do pozitivnog rezultata.

“Znamo o kakvom protivniku se radi, bit će veoma teško, ali u Budimpeštu idemo da napravimo dobar rezultat. Mi moramo odigrati bolje nego protiv Balzana i na terenu dati i više od svojih mogućnosti. Ne sumnjam da ćemo to učiniti”, izjavio je Bajić.

Trener Milomir Odović za današnju utakmicu može računati na 19 igrača, koji su zdravi i spremni za igru. Suspenzija prijeti Kerimu Memiji i Damiru Sadikoviću, koji su dobili kartone u susretu s malteškim predstavnikom Balzanom u 1. pretkolu Evropske lige. Plavi će biti jači za napadača Jocu Stokića, koji je na Grbavicu stigao kao veliko pojačanje.

“Dobro je što prvi meč igramo u gostima, jer u slučaju povoljnog rezultata možemo pred domaćim navijačima ostvariti prolaz dalje. Naravno, prije revanša, moramo ostvariti dobar rezultat protiv Ferencvaroša, koji je favorit”, rekao je Memija.

Utakmica će biti odigrana u 20.30 sati na ”Groupama areni”, stadionu kapaciteta 22.000 gledalaca, a očekuje se i veliki broj Željinih navijača na tribinama, koji će pružati podršku najtrofejnijem klubu u Bosni i Hercegovini.

Večerašnji susret Ferencvaroša i Željezničara nije prvi u istoriji.

Željezničar je u sezoni 1971/72. bio jedini predstavnik Jugoslavije u KUP UEFA takmičenju, stigao je do četvrtfinala finala, gdje je zaustavljen upravo od mađarskog velikana. Predhodno su Plavi izbacili Brugge, Bolognu i St. Johnston.

U prvoj utakmici odigranoj 9. marta 1972. godine, u glavnom gradu Mađarske, Željezničar je savladao Ferencvaroš rezultatom 1:2. Golove u tom susretu postigli su Josip Bukal i Edin Spreča, dok je jedini gol za domaćine postigao je Florian Albert.

U revanšu u Sarajevu, na stadionu Koševo, Željezničar je poveo golom Spreče ali Fernecvaroš sa dva gola stiže do rezultata 1:2. U izvođenju penala Jankovič nije pogodio te su Mađari prošli u polufinale finale KUP UEFA.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*