Ambasada SAD: Iz ovog referenduma ne može proizaći ništa dobro

Nakon što je Skupština Republike Srpske jučer izglasala odluku o održavanju referenduma u tom bh. entitetu po pitanju Suda BiH i Tužilaštva BiH, reagovala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

“Ambasada SAD alarmirana je pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet, kao i prijetnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH. Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posljedica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH. Angažovali smo relevantne odjele i agencije Vlade SAD da bi se odlučilo o primjerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju. Blisko sarađujemo sa Misijom EU i OHR u vezi sa poduzimanjem narednih koraka”, saopštili su iz Ambasade SAD.

“Ohrabreni smo činjenicom da se u RS vodi legitimna debata o korijenima ovog političkog manevra kao i motivima koji stoje iza njega. Ovaj otvoreni diskurs o raskolu između korumpiranih snaga koje vode proces odlučivanja u RS i onoga što je istinski u najboljem interesu njenih građana indikator je energičnog i transparentnog demokratskog sistema koji može i treba da postoji u BiH”, stoji u saopćenju.

“Iz ovog referenduma ne može proizaći ništa dobro. Budućnost ove zemlje i svih njenih građana je u kontinuiranom procesu integracija u EU. Ovaj cilj je sasvim ostvariv i mi želimo da radimo sa građanima Republike Srpske na stvarnom poboljšanju kvaliteta njihovog života. Sada je na rukovodstvu ovog entiteta da se opredijeli ili za napredak ili za političku i ekonomsku izolaciju”, stoji u reakciji Ambsade SAD.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.