Krajem sedmice temperatura će ‘skakati’ i preko 40°C

Već narednog vikenda u BiH moguće je da dnevna temperatura bude iznad 40 stpeni Celzijusovih, a moguće su i tropske noći, rekao je dežurni u Hidrometeorološkom zavodu RS Igor Kovačić.

Kovačić je naveo da naredni dani donose veoma toplo i vruće vrijeme, da će temperature rasti, pa će se sa sutrašnjih do 37, za vikend temperatura popeti na 39, ponegdje i 40 stepeni Celzijusovih.

„Temperatura iznad 40 nije toliko česta, ali se dešavalo. Posebno će u nedjelju, 19. jula, biti vruće kada je moguće da se prevaziđu i neki rekordi u temperaturi”, istakao je Kovačić.

On je najavio da će početkom sljedeće sedmice ponegdje biti lokalnih pljuskova i grmljavine, prvobitno na krajnjem istoku i u Hercegovini, a potom i na zapadu i jugozapadu Krajine.

“Rashlađenje očekujemo tek krajem mjeseca kada će biti češća pojava nestabilnosti, grmljavinskih procesa, moguće i lokalnih nepogoda”, istakao je Kovačić.

On je naveo da će u ovom periodu biti visoka temperetura u većem dijelu Evrope, koja već sada trpe posljedice toplotnog talasa koji ju je zahvatio između 28. juna i 7. jula pa je temperatura bila i do sedam stepeni iznad prosjeka.

Kovačić je naglasio da je izvjesno da će statistika za jul pokazati temperaturu iznad prosjeka, jer ima taj trend.

On je upozorio na sušu, s obzirom da je količina padavina znatno ispod prosjeka, čak 80 odsto od normalnih vrijednosti padavina za ovo doba godine.

Upozorenja se odnose i na veliki stepen UV zračenja, kao i na opasnost od požara, posebno u Hercegovini.

Kovačić je preporučio da se u centralnom dijelu dana ne izlazi, ali, ako je izlazak neophodan, onda uvijek neophodno nositi vodu sa sobom.

Tokom protekla dva mjeseca desila su se dva od deset najvećih i najsmrtonosnijih toplotnih talasa u skorijoj istoriji planete – u Karačiju, najvećem gradu Pakistana, broj umrlih od toplotnog talasa u junu dostigao je 1.250, a u Indiji je toplotni talas u maju odnio oko 2.500 života.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.